Norge stopper utleverings-nekt til Afghanistan

Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) gjenopptar utleveringen av fanger til afghanske myndigheter. Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)
Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) gjenopptar utleveringen av fanger til afghanske myndigheter. Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)

I nesten et år har det norske forsvaret nektet å utlevere fanger til Afghanistan. Nå opphever forsvarsminister Espen Barth Eide forbudet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da avsløringer om systematisk tortur i afghanske fengsler ble kjent i fjor, nektet Forsvarsdepartementet å utlevere nye fanger som ble tatt av norske styrker til afghanerne.

I sentrum av konflikten sto to afghanske fanger som ble overført til Maimana uten at norsk myndigheter fikk beskjed. Verken ambassaden i Kabul, Forsvarsdepartementet eller de norske styrkene i Afghanistan fikk besøke dem.

Les også: Taliban vil hevne massakre i Afghanistan

Denne uken fikk Forsvaret endelig bekreftet hvor de to fangene var og fikk lov til å besøke dem, skriver VG.

– En jurist og en av våre leger fikk besøke dem. Vi har fått verifisert identiteten, vi har snakket med begge fangene, og det er ingen tegn på at de har blitt utsatt for tortur, sier Barth Eide til avisen.

Les også: NATO frykter reaksjoner etter drap på sivile

Da Barth Eide fikk beskjed om at de to fangene hadde det bra, opphevet han forbudet mot å utlevere fanger til afghanske myndigheter.

– Vi har gjenopprettet fangeavtalen med Afghanistan med umiddelbar virkning. Og vi legger til grunn at afghanerne vil følge avtalen og gi oss beskjed om de flytter noen av fangene vi har tatt i fremtiden, sier Barth Eide.

Les også: Afghanistan: Ni politifolk skutt mens de sov

Les flere nyheter her