Den verste dagen

Slektninger, foreldre og lærere ankommer ved skolen Sint-Lambertus i Heverlee i Belgia etter ulykken i Sveits onsdag, der 28 mennesker mistet livet. Foto: Scanpix/EPA.
Slektninger, foreldre og lærere ankommer ved skolen Sint-Lambertus i Heverlee i Belgia etter ulykken i Sveits onsdag, der 28 mennesker mistet livet. Foto: Scanpix/EPA.

Med sorgtunge ansikter og kofferter med skift ankom foreldre ved daggry en belgisk barneskole for å finne ut om barna deres var blant de 28 ofrene for Europas mest dødbringende ulykke på et tiår.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De sitter der inne, uten å vite noe, sa den lokale presten Dirk De Gendt, mens byen Heverlee forsøkte å ta innover seg den grusomme tragedien i de sveitsiske alpene.

- Foreldre som vet at barna deres lever er lettet, men for de andre er det grusomt, legger han til.

Etter å ha blitt informert om ulykken over telefon begynte foreldrene å strømme til skolen i 7-tiden lokal tid.

Noen av dem vendte hjem for å hente bagasje før de satte kursen for en militær flyplass der et fly ventet på å bringe dem til Sveits senere samme dag, melder AFP.

Den lokale ordføreren Louis Tobback var til stede for å bistå. Politiet hindret pressen adgang til barneskolen.

Traff betongvegg

Totalt 24 skolebarn i alderen 11-12, sammen med læreren og en lærerassistent fra den lille katolske skolen i forstedene til Leuven, var om bord i bussen da den skjenet av veien og traff en betongvegg i en tunnel med høy hastighet.

Begge de voksne ble drept, sier De Gendt, som styrtet til skolen tidlig onsdag morgen for å hjelpe foreldre og elever. Læreren var en «svært dynamisk» mann, ifølge medlemmer av skolestyret, som sier «en stor sorg» hviler over institusjonen.

Av de 24 elevene ved skolen Sint-Lambertus fikk «16 ulike skader, noen fikk brudd i armer og ben, men de er i live, sier De Gendt».

Men skolen hadde «ingen nyheter» om de øvrige åtte, legger presten til. Han kjente barna godt da han hjalp til ved deres konfirmasjonsforberedelser.

28 forulykkede

28 mennesker ble drept i kollisjonen,

Seks av disse var voksne, inkludert de to sjåførene, og 22 var barn. De andre ofrene kom fra en skole i byen Lommel nordøst i landet, nær grensen til Nederland. Skiferien var organisert av det flamske katolske skolesystemet.

Les også: Belgia i sorg etter tragisk bussulykke

Et medlem av skolestyret skal reise sammen med slektningene til Sveits, og psykologer var tilgjengelig i bygningen. Den belgiske erkebiskopen Andre-Joseph Leonard møtte foreldrene om morgenen og sa de hadde «følt noe som lignet Jesus bønnerop på korset; ‘Min Gud, hvorfor har du forlatt meg’?»

«Dette er en tragisk dag for Belgia», sier den belgiske statsministeren Elio Di Rupo, som også flyr til Sveits, men først vil møte slektningene ved militærflyplassen med kong Albert II.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden