I år kommer Kongen (kanskje)

8. mai 2011: Forsvarssjef Harald Sunde og statsminister Jens Stoltenberg under markeringen av Veterandagen på Akerhus festning. At det ikke var Kongen som delte ut Krigskorset denne dagen, fikk stor kritikk. Foto: Scanpix
8. mai 2011: Forsvarssjef Harald Sunde og statsminister Jens Stoltenberg under markeringen av Veterandagen på Akerhus festning. At det ikke var Kongen som delte ut Krigskorset denne dagen, fikk stor kritikk. Foto: Scanpix

Knappe åtte uker før årets Veterandag, er det ennå ikke klart hvordan Kongen eventuelt skal delta på regjeringens markering av norske soldater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor vakte det bestyrtelse da regjeringen ikke inviterte Kongen til Veterandagen 8. mai.

Både statsministeren og lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité talte på hovedarrangementet, men i ukene etter var det Kongens fravær det ble snakket om.

To dager etterpå måtte statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gå ut i media og tilbakevise at han hadde nektet Kongen å dele ut Krigskorset på Veterandagen.

Det er derfor overraskende at Kongehusets deltagelse ikke nevnes i det programmet som Forsvarstaben (FST) sendte ut om årets markering, datert 1. mars.

Også her understrekes det at Frigjøringsdagen og Nasjonal veterandag «er et bestemt tiltak i Regjeringens tiltak vedrørende anerkjennelsen av personell i utenlandstjeneste».

Les også: Stoltenberg: - Kongen ble ikke nektet å delta

Om fjorårets markering heter det i FSTs skriv at den «ble i hovedsak gjennomført med meget gode resultater».

Selv om Kongehuset ennå ikke formelt er invitert, så vil dette nå skje.

- Kongen og forsvarsministeren skal ha et møte om dette på fredag, sier Marita Isaksen Wangberg, seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet (FD), til ABC Nyheter.

- Vi er i tett dialog med slottet om dette, men programmet for dagen er ikke er ferdig, sier hun.

I FSTs utkast til tidsplan for markeringen i hovedstaden, nevnes kun representanter for Forsvaret og regjeringen. Klokken 16 starter hovedseremonien med kransnedleggelse ved Nasjonalmonumentet, og en time senere skal det være en medaljeseremoni.

Etter at dette utkastet ble lagt fram skal disse tidspunktene ha blitt endret.

Det listes også opp 12 prioriterte steder utenfor Oslo hvor det vil finne sted egne markeringer.

Malplassert tale

Også andre sider ved fjorårets markering fikk et etterspill. I en intern oppsummering for Forsvaret, som ABC Nyheter fikk innsyn i, var det ikke Kongens fravær som åpent ble kritisert.

Les også: «1000 gikk da talen startet»

Derimot ble talen som lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité (forkortet SUFK), Ine M. Eriksen Søreide (H), beskrevet som «malplassert» av brigader Geir Holmenes:

«Hovedseremonien var meget flott. Det var riktig å inkludere kransnedleggelse, men talen til leder SUFK var malplassert. Ca 1000 publikummere forlot arenaen da talen startet.»

- Et ærefullt oppdrag og jeg følte meg ikke malplassert, sa derimot Eriksen Søreide selv om hendelsen.

Normalt offentliggjøres planene for kongehusets ulike gjøremål først to uker i forkant.

I forrige uke ønsket en ved Slottet ikke å kommentere det programmet som FST allerede har sendt ut.

Kl 14.32: la til info om at tidspunktene 8. mai skal være endret.

Les flere nyheter