- Kan snart reise hjem til Norge

SNART HJEM TIL NORGE? Joshua French (t.v) og Tjsotolv Moland under rettssaken mot dem i Kisingani i 2010, der de til slutt ble dømt til døden. Siden den gang har de kjempet en desperat kamp for å få sone i Norge.(Foto: Scanpix)
SNART HJEM TIL NORGE? Joshua French (t.v) og Tjsotolv Moland under rettssaken mot dem i Kisingani i 2010, der de til slutt ble dømt til døden. Siden den gang har de kjempet en desperat kamp for å få sone i Norge.(Foto: Scanpix)

Predikant Rune Edvardsen påstår at myndighetene i Kongo er klare til å utlevere de to drapsdømte nordmennene, og at han selv har vært sentral i arbeidet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De oppsiktsvekkende opplysningene kommer frem i en dokumentar som vises på TV-kanalen Max i torsdag kveld, skriver Dagbladet.

Tjostolv Moland og Joshua French har sittet fengslet i Kongo, for drapet på sjåføren Abedi Kasongo, i snart tre år. Kort tid etter at de to ble pågrepet, og dømt til døden, var frykten at de to skulle bli henrettet.

Dette ble imidlertid raskt avvist av Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Det var i september 2009.

Siden den gang har Moland og French blant annet gjennomført en langvarig sultestreik , og senest i februar fortalte de to via et brev at de blir banket opp, rundstjålet og trakassert av de andre innsatte.

- Har gjort mitt

Samtidig har det vært gjort flere forsøk på å få nordmennene tilbake til Norge, også fra norske myndigheters side.

I dokumentaren hevder Edvardsen han har vært sentral i utarbeidelsen av en ny, og foreløpig ukjent utleveringsavtale mellom norske og kongolesiske myndigheter.

Planen skal ha blitt godtatt av Kongos president, justisminister samt landets militære ledelse. Også tilbake i 2009, like etter at French og Moland ble dømt til døden, kom det frem at en av dommerne i saken mente dommen var feil.

Les også: Dødsdømte nordmenn i Kongo forsøkte å rømme

- I møtene sa de til meg at det «er nye elementer» i saken - det kan bety at de kanskje ikke har tiltro til at dommen er helt rett. Det er ihvertfall slik jeg leser kongolesiske myndigheter, sier Edvardsen til Dagbladet.

Han forteller at hans rolle har vært forarbeidet med å få saken så høyt opp i systemet at den ikke kan reverseres.

- Men det er norske myndigheter som skal løse saken, ikke meg, sier Edvardsen til Dagbladet.

Les også: Kongofangenes matpenger beslaglagt

Hemmelig møte

Edvardsen hevder også å ha vært i hemmelige møter med Utviklingsminister Erik Solheim.

- I mitt møte med Solheim la jeg fram innholdet i det kongolesiske myndigheter har sagt, og det de mener kunne være et grunnlag for frigivelse av de to, sier Edvardsen til Dagbladet og forklarer at det er snakk om benådning og påfølgende hjemreise for Moland og French.

Årsaken er at kongolesiske myndigheter ikke har kapasitet for å følge en eventuell rettsak i Norge, hevder Edvardsen.

UD svarte for Solheim

Utviklingsminster Erik Solheim har så langt ikke ønsket å svare på opplysningene Dagbladet har lagt frem.

I stedet fikk avisa respons fra Utenriksdepartementet (UD), som bekrefter at Edvardsen og Solheim hadde et møte 12.januar, men at formålet først og fremst var å orientere Solheim om Edvardsens nærstående besøk til Burundi.

- Edvardsen ikke har noen roller eller oppdrag for UD i saken, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD, til Dagbladet.

Han legger også til at UD fortsatt jobber for en soningsoverføring.

Les flere nyheter


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden