Skyter ned SVs asyldrøm

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV krever en mykere politikk for asylbarn som har vært lenge i Norge. Arbeiderpartiet står på sitt og avviser store endringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen har ikke den luksus at vi bare kan tenke på enkeltindivider. Vi må også vurdere konsekvensene av politiske vedtak, sier statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet til NTB.

Han vil ikke kvittere ut kravet fra regjeringspartner SV om å gi opphold til de rundt 450 asylbarna som har vokst opp i Norge.

– Det er ikke aktuelt å gi amnesti til 450 barn og deres familier. Et slikt grep vil ha en klar tiltrekningseffekt på andre som søker asyl uten behov for beskyttelse, sier Lønseth.

Justeringer

Før sommeren skal regjeringen legge fram den forsinkede stortingsmeldingen om barn på flukt. Pressgruppene som håper på en mykere linje framover, vil bli skuffet.

– Det kommer ikke regelendringer eller en generell liberalisering, men enkelte justeringer kan det bli snakk om, sier Lønseth.

Hva slags justeringer han sikter til, vil han ikke gå i detalj om. Men etter det NTB har grunn til å tro kan det bli aktuelt å instruere Utlendingsnemnda om å tolke regelverket mildere enn i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vil i så fall åpne for at flere barn får varig opphold, fordi utlendingsforskriften allerede i dag slår fast at barns tilknytning til Norge skal spille inn i vurderingen asylsøknaden.

Statssekretær Pål K. Lønseth (Ap)Statssekretær Pål K. Lønseth (Ap)

– Utlendingsnemndas tolkning av regelverket er godt innenfor de rammer som Stortinget har fastsatt. Men regelverket gir også rom for en mildere tolkning, sier Lønseth.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen maksgrense

De siste dagene har Dagsavisen rettet søkelyset mot de 450 barna som i flere år har oppholdt seg ulovlig i Norge. Forfatter og tidligere justisminister for Ap, Anne Holt, er blant de mange som i sosiale medier har engasjert seg i saken.

– Det er bare å treffe en beslutning. Ingen lovendring kreves. Bare politisk vilje, skriver hun på Twitter.

Statssekretær Lønseth ser det annerledes. Han mener foreldrene skyver barna foran seg ved å nekte å vende tilbake til hjemlandet etter at asylsøknaden er avslått.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg skjønner godt at dette vekker engasjement. Det er ikke lett for noen. Men ved å innvilge opphold bare fordi man har vært lenge i Norge, vil føre til at enda flere mennesker skyver barna foran seg, sier han.

Les også: - På grensen til hva som er forsvarlig

Forslaget fra SV, Venstre og KrF om å innføre en maksgrense for hvor lenge mindreårige asylsøkere kan bo i Norge uten oppholdstillatelse, avvises blankt.

– Jeg er veldig skeptisk til et regelverk som er så absolutt som en sånn regel vil være. Den vil lett kunne utnyttes, sier Lønseth.

– Haster

SV mener det haster med å få på plass et nytt regelverk for asylbarna, spesielt med tanke på dem som i disse dager står i fare for å bli tvangsreturnert til hjemlandet.

I første rekke gjelder dette rundt 400 etiopiere, som har fått frist til 15. mars med å søke om 40.000 kroner i støtte til frivillig retur. Justisdepartementet har vært klar på at alle som nekter å reise frivillig, skal sendes ut med tvang, noe en fersk returavtale med Etiopia åpner for.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Spørsmålet om barn på flukt må bli avklart så fort som mulig, sier SVs Heikki Holmås til NRK. Han mener den usikre situasjonen for etiopierne må løses nå og vil ikke vente på den varslede stortingsmeldingen.

Les også: Frp ber om at 450 asylbarn vurderes på nytt

Venstre-leder Trine Skei Grande mener meldingen burde ha kommet for lenge siden og viser til at den har vært utsatt flere ganger.

– Regjeringen bruker mer tid på intern krangling enn på å innføre faktiske politiske tiltak. I dette tilfellet går det ut over asylbarna som ikke får avklart sin situasjon, sier hun.

Les flere nyheter