FN: – Sivile syrere ofre for kollektiv straff

DESTRUERT: Bildet skal vise ødeleggelser i byen Homs, som i flere uker har vært rammet av kamphandlinger. FN-granskere mener det er begått forbrytelser mot menneskeheten, summariske henrettelser, tortur og massearrestasjoner i Homs og har laget en liste over folk som bør stilles for retten. (Foto: Scanpix)
DESTRUERT: Bildet skal vise ødeleggelser i byen Homs, som i flere uker har vært rammet av kamphandlinger. FN-granskere mener det er begått forbrytelser mot menneskeheten, summariske henrettelser, tortur og massearrestasjoner i Homs og har laget en liste over folk som bør stilles for retten. (Foto: Scanpix)

Syria utsetter sin egen sivilbefolkning for kollektiv straff, ifølge FN-granskere. Grufulle bilder fra en massakre av barn og kvinner setter sinnene i kok verden over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den syriske hæren har utført vilkårlige henrettelser og massearrestasjoner i Homs, ifølge FNs granskingsgruppe.

– Det som er klart, er at sivile forstsetter å bære hovedbyrden i den voldelige striden. Myndighetenes maktbrukt overfor væpnede grupper har ofte ført til kollektiv avstraffelse av sivile, sa brasilianske Paulo Pinheiro i en tale til FNs menneskerettsråd.

Granskingsgruppen har laget en liste over folk den mistenker for forbrytelser mot menneskeheten, men den er hemmelig.

Massakre i Homs

Mens Pinheiro talte i Genève kunne hele verden beskue grusomhetene i Syria på nettet og TV-nyheter. Bildene viste ofre for en massakre av 47 kvinner og barn.

– Noen av barna er blitt slått i hodet med stumpe gjenstander, ei lita jenta er lemlestet, mens noen kvinner er blitt voldtatt før de ble drept, sier Hadi Abdallah, en aktivist i Homs. Han sier at det er 26 barn og 21 kvinner blant de drepte.

Les også: Deler av Homs er fullstendig ødelagt

En helsearbeider som kaller seg Yazan, bekrefter opplysninger om voldtekt av minst to av kvinnene. Mange av barna har fått strupene skåret over, ifølge ham.

Syriske myndigheter anklager opposisjonen for å ha gjennomført drapene for å bruke bildene til å sverte styresmaktene. Men syriske aktivister anklager den såkalte shabbiha-militsen, som støtter president Bashar al-Assad.

– Kynisk

USAs utenriksminister Hillary Clinton sier Syrias fryktelige voldskampanje sjokkerer verden.

– Hvor kynisk er det ikke, at selv når Assad tok imot FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan, gikk den syriske hæren til nye angrep mot Idlib og fortsatte angrepene i Hama, Homs og Rastan, påpeker USAs utenriksminister Hillary Clinton.

Se også: McCain vil ha luftangrep mot Syria

Annan var i Syria i helgen som spesialutsending for FN og Den arabiske liga. Han håper å bidra til en fredelig løsning på konflikten og sikre hjelpearbeidere tilgang til kampsonene, slik at de sivile får hjelp.

Tirsdag skal han representanter for opposisjonsgruppa Syrias nasjonalråd (SNC) i Ankara.

Men angrepene fortsetter, ikke bare i Homs, men også i byer som Idlib, Hama, i utkanten av Damaskus og i Deraa, noe FNs generalsekretær Ban Ki-moon omtaler som skammelig.

Les også: - Homs var et slaktehus

– Blankofullmakt til drap

Tidligere diplomater, presidenter og nobelprisvinnere ba mandag FNs sikkerhetsråd gripe inn for å stanse volden mot sivile i Syria.

– Splittelsen i verdenssamfunnet har gitt Assad-regimet blankofullmakt til å drepe. Denne fullmakten må trekkes tilbake, heter det i et åpent brev publisert i Financial Times.

Flere velkjente navn, deriblant tidligere FN-diplomat Jan Egeland, ber spesielt Russland bidra til å stanse Assads brutale håndtering av protestene mot regimet.

Les også: Drepte journalister hentet ut av Homs

– Vi forstår at det ikke er noen enkel vei ut av denne krisen. Men det moralske ansvaret for å bygge bru og løse dagens fastlåste situasjon ligger hos medlemmene i Sikkerhetsrådet.

Sikkerhetsrådet har vært handlingslammet fordi Syrias regjering har de to vetomaktene Kina og Russland på sin side. Russland har forsøkt seg på megling i konflikten, uten å komme noen vei.

Les også: Syrisk opposisjon begeistret over avhopp

Ber om militær hjelp

Syriske opposisjonelle ber nå om umiddelbar militær inngripen utenfra.

Det syriske nasjonalrådet (SNC) ønsker at Vesten og arabiske land skal åpne humanitære korridorer, sikre soner og en flyforbudssone.

SNCs George Sabra sa dessuten at rådet nå samarbeider med utenlandske myndigheter for å skaffe våpen til Den frie syriske hæren, som består av deserterte regjeringssoldater.

Syrias myndigheter viser liten forståelse for opposisjonens og omverdenens versjon av konflikten. Syrias FN-utsending i Genève sier krisen ikke handler om fredelige protester, men om en trussel mot Syria fra ytre krefter. Faysal Khabbaz Hamoui sier opposisjonen blant annet får hjelp av al-Qaida.

Les også:

- Fire syriske offiserer har desertert

Enige om behovet for umiddelbar fred i Syria

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden