Psykologer klare til å hjelpe terrordommerne

Inngangspartiet til rettssal 250 i Oslo tingrett, der ombyggingsarbeidene for rettsaken mot Anders Behring Breivik 16. april, er i full gang. Mange tekniske løsninger må til for å tilpasse salen for fremtiden, med tanke på sikkerhet, videooverføring og trådløse tilgang til internett. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Inngangspartiet til rettssal 250 i Oslo tingrett, der ombyggingsarbeidene for rettsaken mot Anders Behring Breivik 16. april, er i full gang. Mange tekniske løsninger må til for å tilpasse salen for fremtiden, med tanke på sikkerhet, videooverføring og trådløse tilgang til internett. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Oslo tingrett har inngått en avtale om at lekdommerne i terrorsaken kan få hjelp fra psykolog under rettssaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo tingrett offentliggjorde mandag formiddag navnene til de fem meddommerne som er trukket ut til å gjøre tjeneste under rettssaken mot Anders Behring Breivik. Tre av dem skal møte fast i den ti uker lange saken, mens det er trukket to varamedlemmer som skal tre inn dersom sykdom eller annet frafall skjer.

Under rettssaken er det først og fremst lekdommerne som, bortsett fra de profesjonelle aktørene, grundigst må sette seg inn i alle de brutale detaljene etter terrorangrepene. Alle tekniske spor er fotografert, det samme er åstedsundersøkelsene både fra regjeringskvartalet og fra Utøya.

Dette er fotografier av drepte og skadde som trolig ikke blir vist for tilskuere eller pressekorpset som følger saken, men som vil bli lagt fram i mapper til hver av rettens aktører.

Ikke vanlig

For å få hjelp til å bearbeide de voldsomme inntrykkene har tingretten derfor engasjert psykologer som skal være parat for lekdommerne.

– Dette har ikke vært standard opplegg for meddommere i straffesaker tidligere, men det er tenkt på det i forbindelse med denne saken, sier tingrettsdommer Ina Strømstad i Oslo tingrett til NTB.

Les også: Norge kan få strengere regler for bombekjemikalier

Det er leverandøren av bedriftshelsetjenester, Hjelp 24, som skal stå for bistanden til lekdommerne. Avdelingsleder Espen Holm sier legesenteret kan levere tjenester som å forberede lekdommerne før saken starter og å gjennomføre debrifing underveis og etter at saken er ferdig.

Ukjente opplysninger

De tre faste meddommerne er rådgiver i Oslo kommune Ernst Henning Nielsen (46), resepsjonist Thomas Indrebø (33) og lærer Diana Patricia Fynbo (38). Alle tre er fra Oslo. Videre er miljøarbeider Ole Johnny Foss (49) og pensjonert familierådgiver Anne Elisabeth Wisløff (71) trukket ut til å være vara.

Les også: Utøya gravplass/minneplass eller møteplass

Ole Johnny Foss er far til Jørgen Foss som er nestleder i et lokallag av AUF, og sitter i bydelsutvalget på Sagene i Oslo for Arbeiderpartiet. Jørgen Foss har sagt i mediene etter 22. juli at han kjente flere av dem som døde på Utøya.

– Det er flere opplysninger vi ikke hadde om sønnen til Foss, og som partene derfor ikke fikk vite om i første runde av habilitetsvurderingen. Det er nytt for oss at han sitter i bydelsutvalget og at han framstilles som en fremtredende AUF-politiker, sier Ina Strømstad.

Les også: Utøya-etterlatte ikke sikret plass i tingretten

Ny vurdering

Verken påtalemyndighet, forsvarere eller bistandsadvokater reagerte da listen over navn ble sendt ut, men tingretten vil på egen hånd gjennomføre en ny sjekk av habiliteten til Foss.

– Vurderingen av habilitet hos en meddommer foregår fortløpende i retten og selv om ingen av partene har reagert, kan en meddommer være inhabil, sier Strømstad.Tingretten har fram til offentliggjøringen mandag skjermet de aktuelle kandidatene fra offentligheten. Nå som navnene er kjent har de fem fått forbud om å uttale seg til mediene.

Les også: Vil ikke kalle Utøya-overlevende overlevende

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden