- Lysbakken skal flytte SV til venstre

SV's nye partileder Audun Lysbakken holder sin første tale som partileder under SV sitt landstyremøte på Thon Arena Hotell søndag. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
SV's nye partileder Audun Lysbakken holder sin første tale som partileder under SV sitt landstyremøte på Thon Arena Hotell søndag. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix

Venstresiden i Sosialistisk Venstreparti krever radikalisering etter valget av Audun Lysbakken som partileder. Lysbakken avviser selv at det vil bli store endringer i partiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant Lysbakken støttespillere er forventningene skyhøye til hva den nye partilederen kan få til, skriver Klassekampen.

– Det er åpenbart at valget av Audun flytter SV til venstre. Men en partileder kan aldri være 100 prosent radikal, sier leder i Nord-Trøndelag SV, Trond Martin Sæterhaug.

Stortingsrepresentant Snorre Valen sier han tror SV nå vil bli ganske annerledes.

– Selv vil jeg slå et slag for venstrepopulismen. Det er ikke noen motsetning mellom å være styringsdyktig og å være populær, sier Valen.

Les også: Lysbakken holdes utenfor

Mange i partiet frykter imidlertid at Lysbakkens handlingsrom er begrenset av at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har holdt sin hånd over den nye SV-lederen.

– Det er åpenbart at Audun nå stiller med et handikap. Men det må bli endring, og han kan ikke tillate seg å gå inn i forhandlinger i regjeringen som et juniormedlem, sier faglig leder Jan Olav Andersen i SV til Klassekampen.

Men SVs venstreside forsikrer at Lysbakken skal være "hele partiets leder" og ha en inkluderende stil, skriver Klassekampen.

Lysbakken avviser selv større endringer.

- Vi står fast på en tydelig rødgrønn kurs. Det blir ikke store endringer, men vi er en ny generasjon som har med oss nye perspektiver, sier han til Klassekampen.

Les også: Varsler knallharde klimaforhandlinger i regjeringen

Ifølge Klassekampen frykter høyresiden i partiet at de blir skviset når Lysbakken skal legge partikabelen på ny. Det blir avvist av avisens kilder, som hevder høyreopposisjonen i partiet skal få bedre kår under den nye SV-lederen enn venstresiden følte den fikk under Kristin Halvorsen.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden