Amerikansk soldat utførte massakre mot sivile

Afghanske menn undersøker åstedet for søndagens skytetragedie i Kandahar-provinsen. En amerikansk soldat skjøt ned og drepte 16 afghanske sivile i to ulike landsbyer. Foto: Ahmad Nadeem (Reuters)
Afghanske menn undersøker åstedet for søndagens skytetragedie i Kandahar-provinsen. En amerikansk soldat skjøt ned og drepte 16 afghanske sivile i to ulike landsbyer. Foto: Ahmad Nadeem (Reuters)

Tungt bevæpnet forlot den amerikanske soldaten basen sin i Kandahar i Afghanistan til fots. Så oppsøkte han to små landsbyer, hvor han skjøt ned og drepte 16 sivile afghanere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I ett hus så jeg ti døde, blant dem kvinner og barn som var drept og brent i et rom. En annen kvinne lå død ved inngangen til huset, forteller en journalist fra nyhetsbyrået AFP som kom til landsbyen Alkozai etter skytetragedien.

Reporteren telte 16 lik i tre ulike hus i landsbyene Alkozai og Najeeban i Panjawayi-distriktet i den sørlige Kandahar-provinsen.

«Utilgivelig»

Afghanistans president Hamid Karzai bekrefter at ni barn og tre kvinner er blant de drepte i skytetragedien, som han beskriver som utilgivelig. Han mener soldaten gjorde seg skyld i terror og «forsettlige drap» og ber NATO om en forklaring, heter det i en uttalelse.

Den afghanske forsvarsministeren reagerte «med sjokk og vantro på nyheten», ifølge en uttalelse fra hans departement.

Hendelsen vil trolig forverre det allerede svært anstrengte forholdet mellom USA og Afghanistan etter koranbrenningen i det krigsherjede landet nylig.

I tekstmeldinger til utenlandske medier advarte USAs ambassade i Kabul søndag mot gjengjeldelsesaksjoner som følge av den amerikanske soldatens herjinger.

Ukjent motiv

Det var natt til søndag soldaten forlot militærbasen sin i Kandahar-provinsen og gikk til fots til to landsbyer et stykke unna. Der gikk han så fra dør til dør og skjøt vilkårlig mot forsvarsløse sivile.

Etter en stund snudde han og gikk tilbake til basen, der han kort tid etter ble pågrepet.

Motivet for skytingen er ennå ikke kjent, men ifølge BBC hadde soldaten et psykisk sammenbrudd i forkant av hendelsen.

– Jeg kan ikke forklare motivet bak en slik grusom handling. Men dette var ikke på noen måte en del av ISAFs godkjente militære aktiviteter, sier generalløytnant Adrian Bradshaw, nestleder for de NATO-ledede styrkene i landet.

– Flere involverte

Ifølge amerikanske tjenestemenn ser det ut til at gjerningsmannen var alene om ugjerningen. Øyenvitner som Reuters har snakket med, omtaler imidlertid hendelsen som om det var flere amerikanere med.

– Amerikanerne ble værende i huset vårt en stund. Jeg var veldig redd, sier 20 år gamle Jan Agha, som under angrepet la seg ned på gulvet og latet som om han var død. Flere av slektningene hans ble drept.

Naboer sier de så flere amerikanske soldater komme til landsbyen, tilsynelatende beruset.

– De var fulle alle sammen og skjøt overalt, sier Agha Lala.

Amerikanske tjenestemenn avviser at det var flere gjerningsmenn.

– Ut ifra den informasjonen vi har, er dette helt feil. Vi mener det var én amerikansk soldat som handlet alene, ikke en gruppe soldater, sier en tjenestemann i Washington til Reuters.

Beklager

Den NATO-ledede ISAF-styrken sier i en uttalelse at den beklager sterkt det som skjedde og at saken vil bli etterforsket. Det samme gjør USAs president Barack Obama.

– Jeg uttrykker mine kondolanser til familie og venner av dem som mistet sine liv, og til det afghanske folket, som har vært gjennom så mye vold og lidelse, skriver Obama i en uttalelse.

Også forsvarsminister Leon Panetta og utenriksdepartementet har uttrykt sin dype sorg over det som har skjedd.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden