Tok farvel med SV-dronninga

Kristin Halvorsen (SV) takker Elsa Lystad for hyllesten i gangen etter talen under middagen på SVs ekstraordinære landsmøte på Thon hotell Arena på Lillestrøm. Foto: Anette Karlsen / Scanpix
Kristin Halvorsen (SV) takker Elsa Lystad for hyllesten i gangen etter talen under middagen på SVs ekstraordinære landsmøte på Thon hotell Arena på Lillestrøm. Foto: Anette Karlsen / Scanpix

Med Elsa Lystad og Lisa Tønne i spisset hyllet et samlet SV-landsmøte sin avgåtte leder Kristin Halvorsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Du har alltid vært en jævla god og profesjonell skuespiller, sa skuespiller Elsa Lystad da hun innledet landsmøtefesten på Lillestrøm lørdag kveld.

Etter 15 år som SV-leder ble Kristin Halvorsen takket av med stående applaus, gode klemmer, hyllest og gaver.

Den nyvalgte SV-lederen Audun Lysbakken plasserte seg selv i skyggen.

Les også: Nå er Lysbakken SVs leder

– I kveld skal vi feire Kristin. Jeg skal på vegne av partiet takke henne for den fantastiske innsatsen hun har gjort, sa Lysbakken i det han satte seg til bords med kveldens dronning.

Hjertebank

Kristin Halvorsen forsikret i sin siste landsmøtetale at SV skal komme seg på fote igjen, og minnet om at da hun selv tok over etter Erik Solheim i 1997, var det knallharde fraksjoner og store interne stridigheter.

– Vi må skape hjertebank, begeistring og berøre folk i hverdagen. Vi må bli tydeligere på verdier og snakke mindre om kapitler, poster og tiltak. Det låter som regjeringssnakk og griper ikke folk flest, var Halvorsens hilsen til den nye partiledelsen.

Les også: Kristin Halvorsen tok avskjed som SV-leder

Rødgrønn arkitekt

Halvorsen var en av de viktigste arkitektene for det rødgrønne samarbeidet og de historiske forhandlingene som i 2005 avfødte den rødgrønne regjeringen. I 2005 ble hun den første kvinnelige finansministeren, og fra 2009 har hun ledet Kunnskapsdepartementet. Etter det elendige valget i fjor høst annonserte hun sin avgang som partileder.

Kosovo

Som sine vanskeligste politiske dager trekker Halvorsen fram holdningen til Kosovo-krigen på landsmøtet i 1999. Hennes erfaringer derfra kom til nytte i prosessen for å forberede SV på kompromissene som var nødvendig for å komme i regjeringssamarbeid med Ap og Sp.

– Jeg lærte betydningen av å forankre standpunkter i partiet, også blant partifeller med et annet syn, har hun uttalt.

Les også: Lysbakken: - Må være mulig å gå videre

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden