Flere pågrepet under demonstrasjon mot Putin

Demonstranter protesterte nok en gang mot påtroppende president Vladimir Putin i Moskva lørdag. (Foto: Sergei Karpukhin/Reuters/Scanpix)
Demonstranter protesterte nok en gang mot påtroppende president Vladimir Putin i Moskva lørdag. (Foto: Sergei Karpukhin/Reuters/Scanpix)

Flere tusen russere har nok en gang demonstrert mot valgseieren til Vladimir Putin. Men opposisjonen har blitt svekket og er mindre samlet enn før. Etter demonstrasjonen ble flere pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant de titall personene som ble pågrepet av politiet, er den framstående venstreradikaleren Sergej Udaltsov.

Han og de andre som ble pågrepet, var i en gruppe på om lag 100 som fortsatte å protestere etter at den store demonstrasjonen var over.

Viktig test

Lørdagens demonstrasjon sees på som en viktig test på hvor sterkt opposisjonen nå faktisk står, en uke etter presidentvalget der statsminister Vladimir Putin vant med over 63 prosent av stemmene.

Flere tusen Putin-kritikere samlet seg i formiddagstimene i Arbat-gata ikke langt fra Kreml.

Se video: Her er Putin og Berlusconi på guttetur

Lokalmyndighetene i Moskva hadde gitt tillatelse til at 50.000 personer kunne delta, men ifølge politiet kom det bare 10.000. Det avviser en av protestlederne, Vladimir Risjkov, som sier at minst 25.000 personer deltok.

Det er uansett langt færre enn de over 100.000 som protesterte etter parlamentsvalget i desember i fjor.

– Se framover, ikke bakover

Putin-kritikerne kaller presidentvalget «en hån mot samfunnet og mot borgerrettsforkjempere». Samtidig er det på det rene at demonstrantene ikke har klart å samle seg om felles mål, og de mangler et sammenhengende program.

– Opposisjonen må utvikle et program for framtiden og slutte å rope om fortiden, sier TV-journalisten Xenia Sobtjak. Hun var blant talerne under lørdagens demonstrasjon.

Utenlandske valgobservatører, blant annet fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid (OSSE) sier det ikke er tvil om at presidentvalget var «tilrettelagt» til fordel for Putin, og at det har forekommet flere tilfeller av valgfusk.

Slagord

Lørdag ropte demonstrantene nye slagord mot Putin og mot gjennomføringen av presidentvalget, som de sier var preget av valgfusk.

Les også: – Klare tegn til valgfusk i Russland

«Putin er ikke vår president» og «For et ærlig valg» var blant slagordene.

Store politistyrker var på forhånd utplassert, og flere gater i området var blitt sperret av.

Det ble også holdt en motdemonstrasjon et annet sted i Moskva, der Putin-tilhengere viste sin støtte til den påtroppende presidenten.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden