Kristin Halvorsen tok avskjed som SV-leder

Kristin Halvorsen på talerstolen på SVs ekstraordinære landsmøte på Thon hotell Arena på Lillestrøm lørdag. (Foto: Anette Karlsen/Scanpix)
Kristin Halvorsen på talerstolen på SVs ekstraordinære landsmøte på Thon hotell Arena på Lillestrøm lørdag. (Foto: Anette Karlsen/Scanpix)

– Audun Lysbakken tar ansvaret for SV når han nå stiller som lederkandidat på SVs ekstraordinære landsmøte, sa partileder Kristin Halvorsen i sin avskjedstale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Han har tatt ansvaret da han trakk seg fra regjeringen. Nå tar han ansvaret overfor oss ved å ikke trekke seg som kandidat til å bli partileder, sa Halvorsen.

Den avtroppende SV-lederen tok Audun Lysbakken kraftig i forsvar i sin tale til landsmøtet på Lillestrøm lørdag ettermiddag.

Les også: Lysbakken ba om stemningsrapport fra partiet

– I denne situasjonen hadde det vært lett for Audun å gi seg, han har jo et liv utenfor politikken, sa Halvorsen, som viste til at Lysbakkens personlige lykke ikke er avhengig av at han blir valgt til ny SV-leder.

– Denne situasjonen oppsto to dager etter at hans sønn ble født, og sønnen har de ikke rukket å gi et navn ennå. Det kunne jo vært bittelitt fristende for Audun å være i Stortinget og å ha litt bedre tid, og gå rundt og sole seg som den personen partiet helst ville hatt som leder, sa Halvorsen.

– Godt skjønn

Hun sa at Lysbakken viste godt skjønn da han gikk til statsministeren og ba om å få gå av som statsråd.

– Men er det deretter mulig å bli valgt som SV-leder? spurte hun landsmøtet retorisk, og fortsatte:

– Det er et spørsmål som krever avveininger.

Les også: Vil ha motkandidat mot Lysbakken

Halvorsen viste til at SV da Lysbakken gikk av var i en situasjon hvor det hadde vært en lang prosess innad i partiet.

– Det var et klart flertall for Audun. Det viste også Heikki til da han trakk seg. I den situasjonen er det vanskelig for andre kandidater å få det mandatet fra andre som man trenger for å være leder, sa hun.

Ikke midlertidig leder

Hun viste til at partiet om en stund kan oppfatte situasjonen annerledes, og at partiet da ville ha begynt å spørre seg om det ikke hadde vært riktig å velge Audun Lysbakken til leder dersom en annen hadde blitt valgt nå.

– Vi kan ikke be noen gjøre en midlertidig jobb, det er ikke mulig å ha en slik tillit, sa Halvorsen.

Den avtroppende SV-lederen høstet applaus og god latter i salen da hun sa at det også har vært noen den siste tiden som har spurt om ikke hun kunne fortsette som leder,

– Kan ikke Kristin fortsette 15 nye år? sa hun lattermildt.

Les også: Sentrale SV-ere tror Lysbakken er tilbake i høst

Før hun fortsatte med å tilbakevise en slik mulighet.

– I det øyeblikket man varsler sin egen avgang har man ikke den samme autoriteten som før. En må ha det mandatet og framtida foran seg for å kunne gjøre en jobb som leder, sa Halvorsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden