Patti i vinden

Lørdag starter billettsalget til Patti Smiths Oslo-konsert, og om to uker kommer hennes bok "Just kids" ut på norsk. (Foto: Scanpix)
Lørdag starter billettsalget til Patti Smiths Oslo-konsert, og om to uker kommer hennes bok "Just kids" ut på norsk. (Foto: Scanpix)

Om et par uker kommer boka ”Just kids” på norsk, og lørdag er billettene til hennes tre sommerkonserter i Norge i salg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riktignok er billettene til Bergenfest og Olavsfestdagene i Trondheim for lengst i salg, men lørdag følger også Oslo etter. Og siden konserten på Sentrum Scene onsdag 1. august blir ”intimkonserten” av disse tre, så forventes det stor pågang fra Patti-fans.

- Vi har i hvert fall fått sjeldent mange henvendelser fra folk om denne konserten, så det tyder på at interessen er på topp, sier markedsansvarlig Anne Øien på Rockefeller til ABC Nyheter.

Sentrum Scene har en kapasitet på 1600 tilskuere, men så mange billetter vil det ikke være i salg lørdag. Rockefeller (som drifter Sentrum Scene) har en ”venneklubb”, og billettsalget for medlemmene starter en dag i forveien, altså i dag.

Etter nesten 20 års pause, har Patti Smith vært aktivt turnerende de siste årene og befestet sin posisjon som ikon. Sommerens Smith-konserter kommer bare året etter at Patti Smith holdt en legendarisk konsert på Norwegian Wood.

Les også: Patti i storslag


Bernhoft aller størst

I byen i vest bekrefter Frank Nes i Bergensfest at interessen også der er veldig stor for Patti Smith.

- Årets utgave av Bergensfest er den første med dags- og festivalpass. Det er derfor litt vanskelig å sammenlikne med tidligere år, men per i dag har vi solgt rundt 20 prosent av de 6200 dagspassene og 500 festivalpassene. Og det er vi veldig godt fornøyd med, sier Nes.

Når det gjelder fordelingen på de ulike dagene nøyer Nes seg med å si at de har ”mye igjen” på torsdag og søndag, mens fredag og lørdag er langt bedre.

- Fredag, med Bernhoft på topp, er den aller beste dagen, med lørdagen med Patti Smith som nest best.

Bergensfest arrangeres torsdag 21. – søndag 25. juni. Foruten Patti og Bernhoft er de største navnene som så langt er klare Team Me, Lars Winnerbäck og Ane Brun.

Dumdum og Patti

Olavsfestdagene i Trondheim feirer 50 år i år, og gjør det med bysheltene Dumdum Boys og Patti Smith på plakattoppen.

- Det er også de som har solgt klart mest så langt, bekrefter arrangementssjef Per Tronsaune. Begge spiller i Borggården, med plass til 5000 tilskuere. Så langt er rundt 5-600 billetter solgt til de to konsertene med Dumdum Boys og Patti Smith.

- Det er fortsatt over fire måneder igjen til arrangementet, og det er først når det nærmer seg at salget til Olavfest-konsertene pleier å ta av. Jeg er ganske sikker på at begge de nevnte konsertene blir utsolgt, sier Tronsaune.

Olavsfestdagene arrangeres i perioden 28. juli til 5.august. Andre store navn som er bekreftet er Richard Thompson og Anne Grete Preus.

Men lenge før Patti Smith kommer til Norge, kommer hennes prisbelønte bok ”Just kids” ut på norsk, 23. mars. Den er oversatt til nynorsk av Brit Bildøen, og forteller historien om Patti Smith og hennes nære venn fotografen Robert Mapplethorpe. Fra Patti Smith kom til New York seint på 1960-tallet fram til slutten av 1970-tallet, da både Smith og Mapplethorpe hadde fått gjennombrudd.

Les også: Tre grep og ordets kraft

Les også: Patti Smith skriver film


Flere kulturnyheter på ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden