Kritisk til aktivistfilm om ugandisk opprørsleder

En film om den ugandiske opprørslederen Joseph Kony (bildet), laget av en amerikansk aktivistgruppe, får stor oppmerksomhet på sosiale medier. Foto: REUTERS/SCANPIX
En film om den ugandiske opprørslederen Joseph Kony (bildet), laget av en amerikansk aktivistgruppe, får stor oppmerksomhet på sosiale medier. Foto: REUTERS/SCANPIX

En film om den ettersøkte ugandiske opprørslederen Joseph Kony sprer seg som et virus på sosiale medier. Men eksperter er kritiske til innholdet i filmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den halvtimelange filmen er laget av den amerikanske aktivistgruppen Invisible Children (usynlige barn) og tar for seg påståtte overgrep som Kony og geriljagruppen Herrens motstandshær (LRA) har begått i Uganda.

Filmen kan sees blant annet på YouTube.

Kony er ettersøkt for forbrytelser mot menneskeheten av Den internasjonale straffedomstolen, og aktivistgruppen sier den har som mål å få brakt Kony for retten.

– Utspekulert promotering

Filmen er til tider svært følelsesladet, og i løpet av onsdag og torsdag spredte den seg raskt på Twitter og Facebook. Over 10 millioner mennesker har sett den på You Tube. Artister som Rihanna og P Diddy er blant mange kjendiser som har tvitret lenker til filmen.

Les også: Guds hånd sprer frykt

Men flere eksperter på konflikten i Uganda er kritiske til filmen og sier den mangler innsikt og har flere feil. Forskningssjef i Fafo, Morte Bøås, likte ikke det han så.

– Filmen er en utspekulert promotering av organisasjonen som står bak. Dette er nok et «den hvite mann skal redde afrikanere»-konsept, og spredningen av filmen vitner om et ekstremt lavt kunnskapsnivå blant folk. Det er trist at den får slik oppmerksomhet, sier Bøås til VG Nett.

Avviser kritikk

Den amerikanske skribenten Joshua Keating peker på flere feil i filmen i sin blogg i magasinet Foreign Policy.

Les også: Uganda vil bygge himmelhøyt

– Det er viktig å få oppklart to ting: 1. Joseph Kony er ikke i Uganda og har ikke vært der på seks år. 2. Selv om LRA-styrken skaper mye lidelse, er det uklart hvordan millioner av velmenende, men feilinformerte mennesker kan hjelpe til i en mer komplisert virkelighet.

Invisible Children avviser på sin side kritikken og kaller den «nærsynt».

Les flere nyheter