Ingen vil stille mot Lysbakken

Verken Heikki Holmås eller Bård Vegar Solhjell vil stille som leder kandidat mot Audun Lysbakken. Foto: Morten Holm / Scanpix
Verken Heikki Holmås eller Bård Vegar Solhjell vil stille som leder kandidat mot Audun Lysbakken. Foto: Morten Holm / Scanpix

De tre mest aktuelle utfordrerne til Audun Lysbakken sier alle nei til å stille som benkekandidat under landsmøtet i SV til helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spredte stemmer rundt om i partiorganisasjonen har slått fast overfor ulike medier at det er en svakhet for SV at Lysbakken er alene om å stille til valg som ny SV-leder. Ulike spørreundersøkelser underbygger dette, og flere har sågar varslet at de vil fremme benkeforslag på alternative kandidater under landsmøtet på Lillestrøm til helgen.

Les også: Ingen etterforskning av Lysbakken

Men denne strategien har én vesentlig hake: Ingen av kandidatene som vurderes som mest aktuelle, ønsker å ta opp kampen med den nylig avgåtte statsråden.

– Jeg trakk mitt kandidatur for to uker siden fordi Audun hadde flertallet med seg, sier stortingsrepresentant Heikki Holmås til NTB.

Les også: SV-tillitsvalgte krever utfordrere til Lysbakken

– Må ta debatten

Holmås var lenge den eneste utfordreren til Lysbakken, etter at parlamentarisk leder Bård Vegar Solhjell trakk seg fra lederkampen. Han mener debatten som raser i partiet er helt nødvendig.

Les også: Solhjell og Holmås mener Lysbakken er svekket

– Etter at Audun trakk seg, har han bedt om tilbakemelding fra partiet. Den debatten og tilbakemeldingen får han fram til landsmøtet. Det er fair og viktig å la partiet ta debatten, men jeg kommer ikke til å stille som kandidat mot Audun, sier Holmås.

Bård Vegar Solhjell vil heller ikke ta opp kampen.

– Mange har kontaktet meg, og jeg leser jo aviser. Derfor vil jeg gjøre det helt klart nå, at jeg ikke kommer til å stille. Om det skulle komme benkeforslag på meg, vil jeg si det samme, sier han til Dagbladet.

Samme svar gir Inga Marte Thorkildsen, som av valgkomiteen er innstilt som ny nestleder i partiet. Skulle hun bli spurt om å stille til valg gjennom et benkeforslag, blir svaret nei, opplyser hun til NTB.

Blir valgt

SV-leder Kristin Halvorsen og resten av partiledelsen virker trygg på at Lysbakken blir valgt. Men flere i partiet tror det vil skje uten entusiasme, og det knytter seg spenning til antallet blanke stemmer.

– Jeg kan ikke velge Lysbakken nå. Og når det ikke er noen annen kandidat, så må jeg stemme blankt, sier landsmøtedelegat Hilde Birgitte Rønningsen fra Nordland til VG.

Andre og mer sentrale røster, blant dem Halvorsen selv, tror Lysbakken vil ri av stormen og snart kunne være tilbake som statsråd.

Les også: Frp og SV mest fram på marsmåling

– Feilene som er gjort i denne saken, er det mulig å lære av. La meg si det sånn: Det kommer ikke til å skje igjen, sa den avtroppende SV-lederen til NTB onsdag.

Halvorsen avviste imidlertid at Lysbakken vil kunne vende tilbake til kongens bord i løpet av noen uker. Hun slo fast at hans base en god stund framover vil være Stortinget.

Les også: Sentrale SV-ere tror Lysbakken er tilbake i høst

Det åpner for en diskusjon om hvordan samarbeidet mellom de tre rødgrønne partiene skal fungere i regjering. Både Aftenposten og Klassekampen melder torsdag at SV vil ha Lysbakken inn i regjeringens underutvalg, men NTB får opplyst fra regjeringskilder at dette er fullstendig uaktuelt. De samme kildene opplyser at dette ikke blir betraktet som noe stort problem av statsministeren.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden