Fransk rekordåpning for «Oslo 31. august»

STERK FRANSK ÅPNING: «Oslo 31. august» og Anders Danielsen Lie slår godt an i Frankrike. Foto: Motlys
STERK FRANSK ÅPNING: «Oslo 31. august» og Anders Danielsen Lie slår godt an i Frankrike. Foto: Motlys

Over 30.000 har sett filmen på kino i løpet av de fire første dagene. Kan bli tidenes norske kinosuksess i Frankrike.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Oslo 31. august» hadde premiere i Frankrike onsdag 29. februar, og har allerede etter fire dager lokket 30.000 franskmenn til kinosalen. Og fortsetter det i dette tempoet, ligger alt til rette for at den slår Bent Hamers rekord for «Salmer fra kjøkkenet». Den ble sett av 75.000 i Frankrike etter å ha åpnet med 15.000 solgte billetter første helgen.

På premieredagen opptok «Oslo, 31. august» og regissør Joachim Trier en helside i Le Monde, tre hele sider i Libération, samt en rekke gode anmeldelser og intervjuer i flere aviser, magasiner og på franske nettsider. De franske anmelderne gir filmen toppkarakter. Titlene «Livsfarlige Oslo», «Nostalgisk og mørk perle» og «Den norske feu follet» var blant de som prydet franske aviser og kan sies å oppsummere anmeldelsene.

Lansert i 38 filmkopier – øker til 53

Filmen er ute i 38 filmkopier i Frankrike. Pariserne kan se filmen på sju ulike kinoer, noe som er svært høyt for en utenlandsk ikke-Hollywoodfilm i Frankrike.

Les også: Nominert til Nordisk Råds filmpris

Etter første visningshelg har filmen blitt sett av 30.000, som er et svært høyt oppmøte per visning. På grunn av de gode publikumstallene øker nå distributøren Memento Film antallet filmkopier med fire i Paris og elleve ute i distriktene, slik at «Oslo, 31. august» fra onsdag 7. mars blir vist i 53 kinoer over hele Frankrike. Til sammenlikning ble tidenes hittil mest suksessrike norske film i Frankrike, Salmer fra kjøkkenet, sett av 75.000 franskmenn fordelt på 49 filmkopier.

– Jeg er svært fornøyd med besøkstallene for åpningshelgen. Vi kommer utvilsomt til å passere 100.000 solgte billetter og forhåpentligvis kan vi klare 150.000 totalt i Frankrike, sier Alexandre Mallet-Guy i Memento Films, som distribuerer «Oslo, 31. august» i Frankrike.

Setter norsk film på Europakartet

– 30.000 besøkende i åpningshelgen er helt fantastisk, dette er mer en vi hadde forventet. Med en slik fremdrift i billettsalget kommer vi til å overgå det gode besøkstallet filmen hadde i Norge, der 65.000 så filmen, allerede før den runder sin andre uke på franske kinoer. Det er mye som tyder på at «Oslo, 31. august» blir tidenes mest sette norske film i Frankrike. Vi meget godt fornøyd med tallene og at filmen er med på å sette norsk film på det europeiske filmkartet, sier produsent Hans-Jørgen Osnes i Motlys.

Kafésekvensen trekkes frem

De to manusforfatterne Joachim Trier og Eskil Vogt roses i franske medier for å ha skrevet gode karakterdialoger og et sterkt manus, mens skuespiller Anders Lie Danielsen også får meget gode kritikker.

Les også: Skal konkurrere i Cannes

Kafésekvensen trekkes spesielt frem som en favoritt blant de franske kritikerne. Filmens alvor og Oslos skjønnhet er kontraster som går igjen i anmeldelsene. Og mange anmeldere roser filmen for å unngå de enkle løsninger, og ikke være monoton og kjedelig selv om det er kompromissløst og alvorlig. Mange sammenligner filmen fordelaktig med Louis Malles «Feu Follet» fra sekstitallet, basert på samme bok - og den filmen er regnet som en moderne klassiker i Frankrike.

«En slående skjønnhet og et gjennomtrengende klarsyn (…) en sjelden perle», sier en av Frankrikes toneangivende ukesaviser, Télérama, som gir filmen toppkarakter.

Flere saker på Cinema

Les flere kulturnyheter på ABC Nyheter

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden