E-bøker til flere folkebibliotek

FLERE E-BØKER: Forfatter Erik Newth har lenge vært opptatt av e-boka. Nå blir utvalget på bibliotekene større. Foto: Scanpix
FLERE E-BØKER: Forfatter Erik Newth har lenge vært opptatt av e-boka. Nå blir utvalget på bibliotekene større. Foto: Scanpix

Kulturrådet utvider prøveprosjektet for innkjøp av e-bøker til folkebibliotekene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Troms fylkesbibliotek, Akershus fylkesbibliotek, Bergen offentlige bibliotek og Trondheim folkebibliotek kommer nå med i prøveprosjektet. Fra før omfatter det Ryfylkebibliotekene, Buskerud fylkesbiblioteks E-bokprosjekt og Deichmanske bibliotek i Oslo.

Men at flere bibliotek kommer med i ordningen, betyr ikke at lånerne ved disse bibliotekene umiddelbart får låne e-bøker. Først må det tekniske på plass.

– Bibliotekene har selv ansvar for å skaffe de tekniske systemene for utlån, så i praksis kommer de fleste nok først i gang for alvor til høsten, sier seniorrådgiver Arne Vestbø i Kulturrådet til NTB.

Halvparten e-bøker

Prøveprosjektet ble innført fra nyttår. Da kom e-bøker med i innkjøpsordningen for skjønnlitteratur for voksne. Av de 1.000 eksemplarene som kjøpes inn av en tittel under innkjøpsordningen, vil 970 være papirbøker og 30 e-bøker. Prøveordningen varer foreløpig ut juni neste år.

Av de tre som kom med i prøveordningen i første omgang, er det bare Buskerud fylkesbibliotek som er i gang med utlån av e-bøker. De har vært med i et pionerprosjekt og har kunnet tilby utlån av e-bøker og lesebrett ved tre folkebibliotek siden 2009. Men utvalget har vært lite og bøkene gamle. At de nå får e-bøker via innkjøpsordningen betyr at de også kan tilby nye titler som e-bøker.

– Forlagene må melde inn til oss hvilke titler som skal med i innkjøpsordningen, og for første halvår 2012 er cirka halvparten nye titler meldt inn både som e-bok og papirbok. Det vil si at e-bokkatalogen i vår vil utgjøre rundt 70 titler, sier Vestbø.

Han håper at prøveordningen vil være med å stimulere forlagene til å gi ut nye titler også som e-bøker.

Les også: Forfattere gjør momsopprør

Ventetid

Når de tekniske ordningene er på plass, vil lånerne kunne ta ned e-bøkene på de fleste plattformer. Lånetiden vil bli som i dag, og filene som tas ned blir slettet etter at lånetiden er over. Bibliotekene får et begrenset antall lisenser av hver ny tittel, så det kan oppstå ventetid for de mest populære titlene, akkurat som med papirbøker.

– Fylkesbibliotekene som nå kommer med i prøveordningen kan selv bestemme hvilke folkebibliotek innen sitt fylke som skal få e-bøkene. Men de signaler vi har fått tyder på at de aller fleste vil være med, sier Vestbø.

Buskerud fylkesbibliotek har i sitt e-bokprosjekt brukt en utlånsportal utviklet av Cappelen Damm. Ryfylkebibliotekene, som er en sammenslutning av de seks folkebibliotekene i Finnøy, Forsand, Strand, Hjelmeland, Suldal og Sauda kommuner, har valgt Biblioteksentralens digitale løsning BS weblån.

Les også: Bok-boom på telefon

Må fungere

Bibliotekfaglig direktør Kjartan Vevle i Biblioteksentralen opplyste nylig til NTB at han håpet BS weblån ville være klar før sommeren. Bibliotekdirektøren sier at han håper at alle folkebibliotek etter hvert vil slutte seg til Biblioteksentralens løsning.

Arne Vestbø sier at han gjerne skulle ha sett at e-bokprosjektet kom i gang så raskt som mulig, men at det samtidig er viktig å ta seg tid.

– Vi skjønner at bibliotekene må bruke litt tid på å velge systemer. Det er også viktig at vi ikke får systemer som fungerer halvveis. Her er det snakk om ganske mange hundre tusen potensielle lånere, så det er viktig at systemene fungerer når de blir lansert. Ved å vente til høsten vil bibliotekene også med en gang de kommer i gang kunne tilby et utvalg bøker fra vårkatalogen, sier Arne Vestbø.

Les flere kulturnyheter på ABC Nyheter

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden