Syrisk viseminister slutter seg til opprøret

Syrias viseoljeminister Abdo Hussameldin hopper av regjeringen i Damaskus og slutter seg til demonstrantene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hussameldin er dermed den sivile tjenestemannen med høyest rang som har forlatt Syrias president Bashar al-Assad siden opprøret mot regimet startet for ett år siden.

– Jeg slutter meg til folkets revolusjon og til dem som tar avstand fra urettferdighet og regimets brutale kampanje, som har som mål å knuse folkets krav om frihet og verdighet, sa Hussameldin i en video publisert av aktivister på nettstedet YouTube torsdag.

Videoens ekthet kunne ikke umiddelbart bekreftes, og syriske medier nevnte viderebrakte ikke nyheten. Kunngjøringen kom etter at FNs nødhjelpskoordinator onsdag kveld sa at deler av den syriske byen Homs er fullstendig ødelagt.

Fikk hjelp av aktivister

58 år gamle Hussameldin har vært viseminister i regjeringen i Damaskus siden august 2009.

– Jeg, Abdo Hussameldin, viseminister for olje- og mineralrikdom i Syria, kunngjør at jeg hopper av regimet, sier opp min stilling og trekker meg fra Baath-partiet, sier han i videoen.

Les også: – Deler av Homs fullstendig ødelagt

Ikledd dress og slips virker ministeren avslappet mens han ser rett inn i kameraet og ser ut til å lese fra en forberedt tekst i fanget.

Rami, aktivisten som filmet Hussameldins oppsigelse og postet den på nettet, sier til AFP i Beirut at opposisjonen hjalp viseministeren med å stelle i stand oppsigelsen. Han ber nyhetsbyrået om ikke å offentliggjøre hvor opptaket ble gjort, av hensyn til sikkerheten.

Folketomt Homs

Hjelpemannskaper fra Syrias Røde Halvmåne fikk onsdag slippe inn i den voldsherjede bydelen Baba Amr i Homs. Med seg hadde de nødhjelpskoordinator Valeria Amos, som forteller at byen virker å ha blitt fullstendig nedstengt.

Baba Amr har i flere uker vært beleiret og utsatt for kraftig beskytning av regimevennlige styrker, og aktivister hevder soldatene har begått massakrer siden de inntok bydelen. Syriske styrker skal nå ha rykket videre mot opprørsbastionen Idlib.

Les også: USA skal støtte syrisk opposisjon direkte

Russlands FN-ambassadør beskyldte onsdag libyske myndigheter for å støtte en treningsleir i Libya for syriske opprørere som kjemper mot regimet i Damaskus.

Viseoljeminister Hussameldin fordømmer Russland og Kina for deres støtte til Assads regime, og sier at de ikke er «venner av det syriske folk men medskyldige i drapene på den syriske befolkningen».

33 år

Han forteller at han har tjent den syriske regjeringen i 33 år og at han ikke ønsker å avslutte livet sitt «i et kriminelt regimes tjeneste».

– Det er derfor jeg har sluttet meg til den riktige veien, i den visshet at dette regimet vil legge mitt hus i aske, jage min familie til døde og fabrikkere løgner, sier viseministeren.

Se også: McCain vil ha luftangrep mot Syria

Han ber videre sine kolleger om å forlate det han kaller et synkende skip. Siden opprøret startet har Assads regjering i praksis opphørt å fungere i provinser hvor opprøret har vært sterkest, som i Homs og Idlib, ifølge aktivister.

Flere tusen soldater fra hæren har hoppet av siden protestene startet, men Assad har fortsatt kontroll over størsteparten av styrkene, ikke minst den enorme spesialstyrken. Avhopperne har dessuten vært få i det sivile statsapparatet, noe Assads motstandere forklarer med sikkerhetsvesenets styrke og frykten for represalier mot familiene til eventuelle desertører.

Amerikansk hjelp

USAs forsvarsminister Leon Panetta sa onsdag at Pentagon på oppdrag fra president Barack Obama nå undersøker hva slags militære muligheter USA har i Syria. Samtidig fremhevet han utfordringene knyttet til militær inngripen i landet, og sa at USA vil ta sikte på å gi ikke-militær støtte til de syriske opprørerne.

Ifølge FN har mer enn 7.500 mennesker mistet livet siden det syriske regimet begynte å slå ned på demonstrasjoner med vold da de startet for et år siden.

Syriske myndigheter har lagt store begrensninger på internasjonal presse, noe som gjør det umulig å bekrefte påstander fra begge sider av konflikten.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden