Motsier seg selv

Den tiltalte klarer ikke å gi en plausibel forklaring på hvem som skrev eller hva som er utgangspunktet for dokumentet «2083». Foto: Reuters/ Scanpix
Den tiltalte klarer ikke å gi en plausibel forklaring på hvem som skrev eller hva som er utgangspunktet for dokumentet «2083». Foto: Reuters/ Scanpix

I politiavhør motsier Anders Behring Breivik seg selv. Den tiltalte klarer ikke å forklare hvem som står bak dokumentet han spredde på nettet 22. juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forklaringene fra Anders Behring Breivik (33) spriker. I politiavhør klarer han ikke å gi en konsistent forklaring på grunnlaget for det dokumentet som han sendte ut 22. juli.

Mannen som tok livet av 77 mennesker denne dagen, har tidligere henvist til møte i London for snart ti år siden som sentralt.

Den tiltalte hevder her å ha møtt fire andre menn med sammenfallende ideologi (selv om han også sier at møtet hadde tolv deltagere fra ti land).

Men den tiltalte klarer ikke å forklare hva som egentlig skjedde på møtet, og han roter med å forklare hvordan grunnrisset til de 1500 sidene ble formidlet.

I et avhør fra begynnelsen av august som ABC Nyheter kjenner innholdet i, slår den tiltalte fast at utgangspunktet var «de 50-60 sidene han fikk i 2002».

Les også: Lippestad: Breivik ville gjort det samme igjen

- Sidene makulert

I avhør sier han at det gikk fire-fem år før han begynte å skrive det engelskspråkelige verket «2083».

At det tar så mange år er fordi han først må skaffe seg et økonomisk fundament, men den terrortiltale sier også at han «var inkompetent og måtte ha tid til å studere». Han påstår at han i disse årene studerte statsvitenskap, religionshistorie, islam «og mye annet».

Overfor politiet nekter han å opplyse hvem som står bak de 50-60 sidene.

Les også: Håper på fransk flukthjelp

Han henviser til at andre har inspirert ham, deriblant den høyrevridde norske bloggeren Fjordman.

Behring Breivik sier også at han ikke er inspirert av Una-bomberen Ted Kaczynski som ble arrestert i USA i 1996, selv om han også innrømmer å ha kopiert deler av innholdet i Kaczynskis såkalte «Manifesto».

I slutten av august presses han i avhør om hvordan han fikk de omtalte sidene.

Han klarer da ikke å vise til noen konkrete sidetall hvor 2002-formuleringene fremkommer.

- Jeg fikk overlevert et ferdig produkt, hevder han.

- De fysiske sidene er makulert for lenge siden.

Den tiltalte hevder på et tidspunkt at det er han som har overført sidene til et digitalt format som så senere er bygget ut. Han hevder at sidene er vevd inn i det ferdige produktet, mens de fleste formuleringene er borte.

Rot om «Richard»

På spørsmål om hvem som bestemte innholdet sier han:

- Personen tilknyttet de som var initiativtakere til møtet, selvfølgelig.

Han sier senere at det er en mann med navn «Richard» som er hans kontaktpunkt. «Richard» omtaler han også som celleleder på London-møtet og ansvarlig.

Les også: Regjeringen vil åpne høysikkerhetssykehus

Den tiltalte 33-åringen husker derimot ikke at han selv skriver (i et intervju med seg selv) at Richard også skal være den som formulerte fundamentet til «2083».

I avhør vil han ikke bekrefte at dette «fundamentet» er det samme som de 50-60 sidene som skal ha blitt lagt fram som et ferdig produkt i 2002:

- Ja, det var det, sier han først, men så fortsetter han: - Altså mesteparten var det, og så ble man enige om hovedprinsippene.

Og senere sier han:

- Jeg fikk de dokumentene og skulle forholde meg til dem. Da regner jeg med at det hadde vært frem og tilbake før det, at det hadde vært en brainstorming som jeg ikke var med på.

Han sier motstridende ting i avhørene. For Behring Breivik hevder at han både fikk utgangspunktet på 50-60 ferdige sider, og at han selv noterte ned 50 sider.

På spørsmål om hvordan en skal forstå det, forklarer han at dette «i prinsippet er det samme». Spurt flere ganger klarer han ikke å rydde opp i dette og svarer svært usammenhengende på dette punktet.

Usammenhengende

Når politiet presser ham og påpeker sviktende logikk i at det både skal være et ferdig produkt og hans egne notater fra et møte, klarer ikke den tiltale å gi en sammenhengende forklaring.

Han fortsetter å henvise til sidene både som sine egne notater fra det angivelige møtet og et dokument som blir delt ut til møtedeltagerne.

Les også: Bombemannens ensomme ferd

På spørsmål om manglende sammenheng, svarer han «mm» og fortsetter:

- Innholdet av det jeg fikk var 50-60 sider, jeg kan ikke fortelle hvordan jeg fikk innholdet, om jeg fikk det på en chip eller om jeg fikk det i en bunke ark eller lignende.

Mot slutten av avhøret kommer temaet opp igjen. Nå sier han at han ikke fikk et ferdig produkt. Han sier at hans skriv er «det ferdige produktet», men også at det ikke er ferdig; «bare en versjon».

På et tidspunkt skjønner han selv den bristende logikken.

- Jeg tror jeg ga deg feil inntrykk, for jeg tror jeg ga deg inntrykk av at jeg på en måte hadde fått 60 sider med dokumenter på det møtet.

- Jeg fikk mye utlevert, men altså, det som jeg ikke skulle si da, var det at jeg har fått mye utenom de notatene. Men jeg ønsket ikke å fortelle om det, for det var noe jeg ikke skulle ha fortalt.

Til slutt sier han at London-møtet ikke var så formelt som politiet tror, og sier at han bare hadde en underordnet rolle, samt at de 1500-sidene er hans tolkning av møtet.

På et spørsmål om han selv hadde noe innlegg eller bidro på møtet, sier han først at han ikke vil fortelle noe.

Men så vil han likevel si en ting, det var at han skal ha ønsket at økonomisk politikk også ble med («som kanskje lå til høyre for den kapitalistiske modellen i Europa i dag»), men at dette ble avvist av de andre deltagerne.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden