Mens EU snekret krise-kutt for Hellas:

EU-land solgte våpen til Hellas for 8 milliarder kroner på ett år

Bedre råd til våpen enn til folk: En gresk soldat-veteran demonstrerer utenfor forsvarsdepartementet i Aten mot innstrammingspolitikken. Foto: Scanpix/AP Photo/Kostas Tsironis.
Bedre råd til våpen enn til folk: En gresk soldat-veteran demonstrerer utenfor forsvarsdepartementet i Aten mot innstrammingspolitikken. Foto: Scanpix/AP Photo/Kostas Tsironis.

EU-land eksporterte militært materiell for over 1 milliard euro til Hellas i 2010, samtidig som EU arbeidet med en krisepakke for kutt i grekernes offentlige tilbud.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU forlanger at grekerne skal kutte velferd, pensjoner og lønn - men eksporterer våpen og annet militært utstyr i dyre dommer til Hellas.

EUobserver melder onsdag om nye offisielle våpeneksport-tall for EU. De avdekker hvor mye de andre EU-landene tjente i 2010 på å selge militærmateriell til Hellas.

Kjøpene skjedde samtidig som EU forhandlet om en redningspakke for kriserammede Hellas. Kravet var kraftige kutt for grekere flest.

Frankrike størst

I alt solgte andre EU-land militært materiell for 1.054.665.111 euro, om lag 8 milliarder kroner.

Det går fram av EU-rådets årlige rapport om kontroll med militær teknologi og utstyr.

Les også: Utskjelte Hellas gir god business

Blant annet solgte Frankrike fly for 793,6 millioner euro til Hellas dette året.

I alt eksporterte Frankrike for 876 millioner euro til Hellas i 2010, mens Tyskland solgte militært materiell for 35,8 millioner euro.

Presset til våpenhandel?

EUobserver viser til en Reuters-melding som reiser spørsmålet om tyskere, nederlendere og ikke minst franskmenn presset Hellas til å inngå store kontrakter som gjengjeld for krisehjelp.

- Ingen sier «kjøp våre krigsskip ellers vil vi ikke gi dere støttepakken». Men det er en klar følge at de vil bli mer velvillige om vi kjøper.

Det sa en anonym rådgiver for daværende statsminister George Papandreou til Reuters.

Les også: - Viktigere å redde økonomien enn euroen

Observatører mener for øvrig at en viktig grunn til grekernes vilje til å handle våpen og utstyr, er det de oppfatter som potensiell trussel fra sin Nato-allierte Tyrkia.

Les flere nyheter her.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden