Romney tvinges til mer skittkasting

Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney tok en knepen seier i den viktige delen av nominasjonsprosessen supertirsdag. Foto: AFP / SCANPIX.
Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney tok en knepen seier i den viktige delen av nominasjonsprosessen supertirsdag. Foto: AFP / SCANPIX.

Det kan koste Mitt Romney dyrt at han ikke greide å kvitte seg med rivalene på supertirsdag, mener USA-eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Romney blir tvunget til å drive en mer konservativ kampanje i lengre tid enn tenkt, og til å fortsette en svertekampanje mot de andre, sier professor i statsvitenskap ved NTNU i Trondheim, Jennifer Bailey til NTB.

Dette kan bli kostbart for Romney, ikke bare målt i penger.

– Denne pågående svertekampanjen er ikke noe uavhengige velgere liker, sier den amerikanske professoren.

Men både hun og USA-ekspert Ole Moen føler seg veldig sikre på at Romney nå blir Republikanernes neste presidentkandidat. Romney vant seks av ti stater i nominasjonsprosessen supertirsdag.

Benkeforslag

Verken Moen eller Bailey tror nemlig at Rick Santorum, Newt Gingrich eller Ron Paul kan slå ut Romney. Det er mer striden på republikansk side som blir vanskelig for ham, mener de.

Moen ser heller ikke bort fra at det kan komme forslag på en ny kandidat på Republikanernes landsmøte.

– Hvis det er så traurig når det kommer til landsmøtet at det ikke er noen avklaring, kan det komme forslag på nye kandidater som guvernøren i New Jersey, Chris Christie, selv om han har sagt at han ikke er aktuell før i 2016, sier Moen.

Imidlertid vil en ny kandidat verken ha samme valgapparat eller økonomisk styrke som Mitt Romney.

– Samling i bunn

Moen viser til en artikkel i Washington Post med den talende tittelen «Vi liker ingen av dere», om de republikanske kandidatene.

Likevel mener han at Romney kommer til å bli den mest spiselige av kandidatene som han kaller «de blekeste han har sett de siste 50 årene».

– Viktige republikanere har gått ut og bedt om samling i bunn. Fienden er Obama, og da vil republikanerne samle seg om Mitt Romney, tror Moen.

Heller ikke Moen mener at republikansk side vinner på en langdryg nominasjonsprosess:

– Det koster penger å fortsette å slåss. Romney er stinn av penger, men det er ikke bra for republikanerne, sier Moen som tror Obama vil vinne på dette.

– Jeg tror det blir Mitt Romney mot Barack Obama i det endelige valget i november. Men jeg tror Obama vil vinne uansett hva som skjer, sier Moen som mener at det eneste som kan stanse en Obama-seier er at bensinprisen går til himmels i USA.

Obama-hatet

– Det er det som virkelig kan få velgerne ut av hjemmene, sier Moen som mener Obama-hatet er mindre nå enn før.

Les også: Romney leder, men slo ikke ut rivalene

Jennifer Bailey mener imidlertid at Romney vil vinne på nettopp hatet mot Obama blant republikanerne som til nå har støttet Santorum eller Gingrich.

– De kommer til å stemme på Romney fordi hatet mot Obama er sterkere enn mistroen til Romney, mener hun.

Se video fra supertirsdag her

Likevel tror hun Obama vil dra i land den endelige seieren.

– Men det er ingen selvfølge, sier hun.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden