Breivik tiltalt for terrorhandlinger

Pressekonferansen på Sentrum Politistasjon i forbindelse med tiltalen mot Anders Behring Breivik. Foto: Lise Åserud / Scanpix.
Pressekonferansen på Sentrum Politistasjon i forbindelse med tiltalen mot Anders Behring Breivik. Foto: Lise Åserud / Scanpix.

Anders Behring Breivik (33) er tiltalt for terrorhandlinger og overlagte drap 22. juli i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden orienterte onsdag om tiltalen som er tatt ut mot Anders Behring Breivik på en pressekonferanse på Sentrum politistasjon i Oslo.

De to statsadvokatene startet opplesningen av tiltalen like etter klokken 12. De leser ikke opp hele tiltalen, men deler av den. Tiltalen er på totalt 19 sider.

Påtalemyndigheten varsler i tiltalen at det vil bli lagt ned påstand om at Breivik overføres til tvungent psykisk helsevern.

Her er tiltalen

De har imidlertid tatt forbehold om at påstanden kan endre seg under rettssakens gang, og at det kan bli aktuelt med påstand om fengsel eller forvaringsstraff i inntil 21 år dersom bevisene endrer seg.

Omfang

Statsadvokatene gikk under pressekonferansen inn på omfanget av Breiviks handlinger 22. juli.

De opplyser at Breivik på Utøya drepte 69 personer, hvorav 67 ble truffet av dødelige skudd. To døde av fall og eller drukning, uten å være truffet av skudd. Det var totalt 564 personer til stede på Utøya 22. juli.

34 av de drepte var i aldersgruppen 14 til 17 år, 22 var i aldersgruppen 18 til 20 år, 6 var i aldersgruppen 21 til 25 år, mens 7 av de drepte var over 25 år.

Breivik er også tiltalt for drapsforsøk. Statsadvokatene opplyste at 33 personer ble såret i skytingen på Utøya.

Samtidig sier statsadvokatene at «handlingene på Utøya skapte alvorlig frykt i deler av Norges befolkning».

I Regjeringskvartalet døde åtte personer, mens ni personer kom alvorlig til skade.

Reaksjoner

Påtalemyndigheten har bestemt at hele tiltalen skal offentliggjøres. I utgangspunktet var statsadvokat Svein Holden innstilt på å sladde navnene på de overlevende som er nevnt i tiltalen.

Se også: - Breivik var helt rolig da han fikk tiltalen

I tillegg ville han holde detaljerte opplysninger om hvordan gjerningsmannen gikk fram da han tok livet av 77 mennesker og såret flere titalls andre, unna offentligheten.

Da disse planene vakte mange reaksjoner, snudde imidlertid statsadvokaten og valgte å gå inn for full åpenhet om tiltalen.

– Var rolig

Tjenestemenn fra politiets 22. juli-gruppe var onsdag formiddag i Ila fengsel i Bærum hvor de forkynte tiltalen for Breivik. Rundt klokken 11 var tiltalen ferdig forkynt.

– Det tok i underkant av en halvtime, sa førstebetjent i Oslo-politiets 22. juli-enhet, Tore Jo Nielsen, da han møtte pressen etter forkynnelsen.

Les også: Politiet bruker 250 millioner på 22. juli

Nielsen sier Breivik var rolig mens tiltalen ble lest opp for ham.

Breiviks forsvarere var til stede i fengselet da tiltalen ble forkynt.

Etter forkynnelsen ble forsvarerne igjen i fengselet noen timer for å ha samtaler med Breivik om de ulike tiltalepunktene.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden