Politiets sikkerhetstjeneste:

Frykter kopi-terror etter 22. juli

Politiets sikkerhetstjeneste frykter ekstremister som henter inspirasjon og vil kopiere 22. juli-drapene på et eller annet vis. Foto: Scanpix
Politiets sikkerhetstjeneste frykter ekstremister som henter inspirasjon og vil kopiere 22. juli-drapene på et eller annet vis. Foto: Scanpix

PST tror høyreekstreme henter inspirasjon fra 22. juli, og frykter terror som kopierer massedrapene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er redd enkeltpersoner henter inspirasjon fra massedrapene 22. juli og vil utføre terrorhandlinger som ligner dem Anders Behring Breivik står tiltalt for.

De 77 drapene vekker allmenn avsky, men PST frykter likevel at noen kan prøve å kopiere handlingene på et eller annet vis.

«PST vurderer at det fortsatt er mulig at enkeltpersoner som er inspirert av terrorhandlingene kan søke å gjennomføre voldshandlinger», skriver daværende PST-sjef Janne Kristiansen i et brev til Justisdepartementet (JD) som det er gitt innsyn i.

Og den vurderingen er fortsatt relevant.

- Trusselbildet, slik det beskrives der, har ikke endret seg vesentlig, bekrefter informasjonsjef Martin Bernsen i PST, til ABC Nyheter.

«Spektakulære voldshandlinger som får bred mediedekning kan medføre etterfølgende handlinger som ligner på eller er inspirert av disse», skriver PST-sjefen som forlot jobben i januar etter å ha

Janne Kristiansen uttrykte bekymring for at noen ville kopiere 22. juli, mens hun fortsatt var PST-sjef. Trusselbildet er det samme, sier PST i dag.Janne Kristiansen uttrykte bekymring for at noen ville kopiere 22. juli, mens hun fortsatt var PST-sjef. Trusselbildet er det samme, sier PST i dag.

røpet hemmeligstemplet informasjon i en stortingshøring.

Utvidet registering

I brevet, som er stemplet «Unntatt offentlighet» (datert 27. oktober), gjennomgås ulike sider av terrorsaken.

«PST har i etterkant av terrorhandlingene 22. juli vært bekymret for mulige følgehandlinger», skriver Kristiansen som også fremhever «utfordringer knyttet til å avdekke personer som planlegger, forbereder og gjennomfører terrorhandlinger alene».

Hun sier at PST midlertidig kan registrere navn og personer i fire måneder, men at opplysningene så må slettes hvis de ikke anses som relevante for tjenesten.

Les også: Politiet bruker 250 millioner på 22. juli

Til slutt ber den daværende PST-sjefen om at muligheten for registrering utvides i tid, siden erfaringen med soloterrorister viser at de har hatt en historisk forbindelse til et ekstremt miljø.

«På bakgrunn av dette synes det viktig å øke oppmerksomheten rundt de personer som ekskluderes fra ekstreme miljø. Dette utfordrer imidlertid dagens praksis med hensyn til tidsbegrenset registrering», mener hun.

Samarbeidet med en rekke andre instanser i Global Shield berøres også. Det var gjennom det internasjonale Global Shield at man avdekket og informerte PST om at Anders Behring Breivik hadde handlet kjemikaler i Polen et halvt år før 22. juli.

Neste uke er det ventet at PST vil legge frem sin interne evaluering. Men i brevet til JD skriver daværende PST-sjef at det ikke falt inn under de prioriteringer som PST arbeidet etter å følge opp «den type opplysninger».

«Hvorvidt dette har vært riktige prioriteringer, gjenstår å se», heter det.

PST-sjefen skriver blant annet at tjenester i flere europeiske land samarbeider om å avdekke nye trender, men hun sier også at ingen varslet PST om at det kunne foreligge fare for «denne type angrep fra antijihadistiske grupperinger».

Informert om soloterror

Det skilles også mellom høyreekstreme og antiislamske miljøer i Norge. De først nevnte beskrives som få i antall, mens antiislamistene skal ha et større rekrutteringsgrunnlag.

Og selv om det fra disse miljøene i Norge har kommet få oppfordringer til bruk av vold, så heter det at det er et voksende voldsproblem knyttet til antiislamistiske grupper i Europa, og at trusselen primært er knyttet til enkeltpersoner i Norge.

PST fikk i både 2009 og 2010 informasjon om soloterrorisme i Europa, men da knyttet til islamistiske grupper og ikke høyreektreme.

Les også: Henlegger saken mot Janne Kristiansen

«Informasjonen gikk både på at flere profilerte ekstreme islamistiske ideologer på islamistiske nettsteder promoterte prinsippet om "lederløs motstand" overfor sympatisører i Europa. på samme tid ble det også gjennomført flere mislykkede og avvergede aksjoner i europeiske land».

Om en drøy måned starter rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden