Aktoratet anker Birkedal-saken

Trond Birkedal ble dømt til 60 dagers fengsel. 40 dager av straffen betinget. Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix
Trond Birkedal ble dømt til 60 dagers fengsel. 40 dager av straffen betinget. Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix

Statsadvokaten i Rogaland anker dommen mot tidligere Frp-politiker Trond Birkedal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokaten i Rogaland anker dommen mot tidligere Frp-politiker Trond Birkedal. Birkedals forsvarer varsler at han vil gi tilsvar på anken i overgrepssaken.

Den tidligere Frp-toppen ble i Stavanger tingrett frikjent for de mest alvorlig punktene i tiltalen mot ham, seksuell omgang med en 15-årig gutt og seksuell handling med en annen 15-åring.

– Jeg kan bekrefte at vi har valgt å anke saken på det første og mest alvorlige av disse to punktene. Når det gjelder det andre punktet, så ville det blitt en rettslig vurdering av en massasje, der vi ikke mente det var grunnlag for ny behandling, sier statsadvokat Tormod Haugnes til NTB.

Birkedals forsvarer Arvid Sjødin ble orientert om avgjørelsen tirsdag ettermiddag:

– Jeg er meget overrasket. Bevisførselen i tingretten var ikke overbevisende, noe som også framgår av dommen.

Vil hindre ankesak

Sjødin minner om at det ikke er noen automatikk i at en ankesak går til lagmannsretten. Han vil gjøre det han kan for å forhindre at saken kommer opp for en jury.

– Jeg kommer til å gi tilsvar på anken i løpet av uka, sier Sjødin.

Birkedal ble i tingretten funnet skyldig og dømt for de mindre alvorlige punktene i tiltalen mot ham. Disse var forhold han allerede hadde erkjent. For disse tilfellene av blant annet smugfilming av unge menn på badet ble Birkedal dømt til 60 dagers fengsel, hvorav 20 dager var gjort ubetinget og ansett som ferdig sonet på grunn av utholdt varetekt. Politiadvokat Karsten Monsen ville i utgangspunktet ha ni måneders fengsel.

Ord mot ord

Birkedal vedtok tingrettsdommen på stedet, og sa at han håpet det skulle bli punktum for saken. Slik gikk det ikke.

Punktet som er anket dreier som en natt på et hotell i Oslo i 2008. Den da 15 år gamle gutten sier han hadde seksuell omgang med Birkedal, mens Birkedal sier gutten kun overnattet på hotellrommet hans. Tirsdag kveld sendte Birkedal følgende uttalelse via sin rådgiver.

– Når Stavanger tingrett etter tre dagers behandling enstemmig og fullstendig avviser denne grunnløse påstanden, er det meget overraskende at Statsadvokaten likevel ber om en ny rettsrunde.

Birkedal lurer på om det fra påtalemyndighetens side har gått prestisje i saken.

Mangelfull dom

Hege Salomon er bistandsadvokat for den nå 18 år gamle gutten som nå kan få sin versjon hørt i retten igjen.

– Jeg har ikke sett anken ennå, men hvis saken får en ny behandling, syns jeg det er veldig positivt. Dommen er svært mangelfull slik den står nå. Det er flere sentrale punkter som ikke er tilstrekkelig tatt hensyn til, blant annet ble fornærmedes forklaring i altfor liten grad vektlagt, sier Salomon.

Hennes klient sier han er forberedt på å forklare seg igjen.

Birkedal kommenterer megetsigende at det i så fall blir «spennende å høre hvilke påstander som kommer i neste rettsrunde»:– Vedkommende som står bak beskyldningene, har kommet med en rekke påstander og ulike forklaringer så langt. Stavanger tingrett har påpekt flere uriktigheter og åpenbare feil ved denne personens forklaring. Samtidig har retten også understreket at det ikke er noe i min forklaring som svekker troverdigheten min.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden