Opposisjonen vil granske hele regjeringen

Både Høyre og Fremskrittspartiet gransking av praksisen i hele regjeringen etter at Audun Lysbakken (SV) innrømmet systematisk svikt i tildelingen av midler. Foto: Morten Holm / Scanpix.
Både Høyre og Fremskrittspartiet gransking av praksisen i hele regjeringen etter at Audun Lysbakken (SV) innrømmet systematisk svikt i tildelingen av midler. Foto: Morten Holm / Scanpix.

Etter at Audun Lysbakken (SV) innrømmet systematisk svikt i tildelingen av midler i hans departement i flere tiår, krever både Høyre og Fremskrittspartiet gransking av praksisen i hele regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På tirsdagens møte i kontroll- og konstitusjonskomiteen kommer de to store opposisjonspartiene til å gå sammen om å kreve at hele regjeringen blir undersøkt i kjølvannet av Lysbakkens avgang som barne-, likestillings- og inkluderingsminister, skriver Aftenposten.

– Hvis det er riktig at det har foregått systematisk svikt over tid i Lysbakkens departement, bygger det opp under en mistanke om at det skjer systematisk feil knyttet til tilskuddsordninger i andre departementer, sier Frps Anders Anundsen til avisa. Han leder komiteen som har iverksatt granskingen av Lysbakken.

Les også: Valgkomiteen i SV står fast ved innstillingen

Anundsen vil på møtet tirsdag ta til orde for at komiteen sender et brev der de ber regjeringen gjennomføre en gransking av tilskuddsordningene i samtlige departementer som har slike ordninger.

Høyres Per-Kristian Foss bekrefter at Høyre stiller seg bak kravet og sier Riksrevisjonen kan være aktuell for å gjennomføre en slik gransking.

– Uforsvarlig

Få ventet den dramatiske konklusjonen Audun Lysbakken serverte på en pressekonferanse mandag. Under henvisning til feilinformasjon, sviktende vurderingsevne, inhabilitet og mangeårig rot i rutiner og journalføring satte Lysbakken selv strek.

Les også: Lysbakken snubler videre

Lysbakkens store bombe var opplysningene om at hans departement har gitt til sammen 13,5 millioner kroner til Reform, en stiftelse han selv har styrt. Justisdepartementets lovavdeling habilitetssjekket i 2010 en rekke av regjeringens statsråder, men Lysbakken var ikke blant dem.

– Jeg burde ha erklært meg inhabil og stoppet alle tilskudd til stiftelsen, fastslo en hardt presset Lysbakken mandag.

Dersom vurderingen av habiliteten ikke ble gjennomført av jurister, har saksbehandlingen vært uforsvarlig, mener professor i offentlig rett, Jan Fridthjof Bernt. Han påpeker imidlertid overfor Bergens Tidende at en statsråd som ikke selv er jurist, må stole på sine embetsmenn.

Enig med Lysbakken

Flere av Lysbakkens forgjengere i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet reagerer på Lysbakkens påstander om at det i flere tiår har vært en praksis ikke å lyse ut tildelingsmidler.

Departementsråd Harald Nybøen er imidlertid enig med Lysbakken:

– Utbetaling av enkelttilskudd i 2011 har vært gjort i tråd med etablert praksis i departementet gjennom flere tiår. Det er derfor grunn til å anta at andre utbetalinger av enkelttilskudd ikke er i tråd med det statlige økonomiregelverket om kunngjøring, skriver han i en e-post til VG.

Til tross for bråket står SVs valgkomité fast ved innstillingen av Lysbakken til vervet som partileder, opplyste komitéleder Tora Aasland til NTB mandag kveld

– Valgkomiteen har hatt samtaler på telefon etter det som har skjedd. Det vi er enige om, er at innstillingen ligger fast, sier Aasland.

Før telefonmøtet uttalte komitémedlem Kjersti Markusson til VG at hun mente det var problematisk at en partileder ikke er medlem av regjeringen.

Thorkildsen inn?

Både avtroppende partileder Kristin Halvorsen, sentralstyret og landsstyret i partiet støtter Lysbakken. En rekke fylkesledere gir Lysbakken sin fulle støtte i tirsdagens aviser, men han må også tåle motstand, blant annet fra lokallaget i Røyken i Buskerud som etterlyser et grasrotopprør mot partielitens «unisone, servile og nesegruse støtte til Audun Lysbakken».

Audun Lysbakken er den eneste kandidaten til å ta over for Kristin Halvorsen under SV-landsmøtet til helgen, etter at nestleder Bård Vegar Solhjell og deretter stortingsrepresentant Heikki Holmås kunngjorde at de ikke var kandidater.

Kristin Halvorsen ble mandag oppnevnt som settestatsråd inntil videre etter at Lysbakken trakk seg. Etter det Dagens Næringsliv forstår, er det Inga Marte Thorkildsen som blir Lysbakkens permanente etterfølger.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden