Lysbakken snubler videre mot ledervervet i SV

Audun Lysbakken på vei inn til kongen i statsråd i forbindelse med at han annonserte sin avgang som Statsråd tidligere på dagen. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
Audun Lysbakken på vei inn til kongen i statsråd i forbindelse med at han annonserte sin avgang som Statsråd tidligere på dagen. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Audun Lysbakken blir etter alle solemerker klappet på plass som ny SV-leder, til tross for at han trekker seg som barne- og likestillingsminister og innrømmer sviktende vurderingsevne og inhabilitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med all sin autoritet rykket partileder Kristin Halvorsen ut til Lysbakkens forsvar mandag og la samtidig tunge føringer på hva fylkeslagene bør mene når de sender sine delegater til landsmøtet på Lillestrøm lørdag.

Les også: Lysbakken går av

Mindre enn en time etter at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kom ut på slottsplassen for å redegjøre om statsrådsskiftet, sto Halvorsen ved Lysbakkens side og kunngjorde sin egen og sentralstyrets fulle støtte. Dermed synes det som om den siste rest av tvil rundt Lysbakkens kandidatur forsvant i blitsregnet.

– Dette er ingen enkel sak, og den kommer på verst tenkelig tidspunkt. Men det står særlig respekt av måten Audun har løst den på. Jeg er imponert over hans dømmekraft og integritet. Motbakkene vil gjøre ham til en bedre leder. Jeg tror han har enda mer støtte i partiet etter dette, sa Halvorsen.

Klar beskjed

Hun oppfordret landsmøtet til å velge Lysbakken som sin etterfølger, men ga delegatene likevel noe tid til å områ seg. Budskapet om å slå ring rundt nestlederen var like fullt tydelig.

Mandag ettermiddag ble det holdt et telefonisk landsstyremøte, der støtten trolig ble bekreftet. Valgkomiteens leder Tora Aasland skulle senere på kvelden kontakte komiteens medlemmer for å lodde stemningen, men det var ikke ventet noen opprivende scener.

Les også: SVs valgkomité i arbeid igjen

For virkelig å bekrefte inntrykket av at partiet står samlet bak Lysbakken, erklærte tidligere utfordrer Heikki Holmås at det er uaktuelt for ham å gjenoppta sitt kandidatur.

– Audun har fortjent vår tillit. Min oppfordring til landsmøtet er å velge Audun, framholdt Halvorsen. Lysbakken selv sier at hans base blir Stortinget en stund framover, men at det er fullt mulig å lede partiet uten å sitte i regjering.

Klarert

Halvorsen innrømmer at det byr på noen utfordringer at ikke alle de tre partilederne sitter i regjeringen, men betegner situasjon som håndterbar. Hun har også klarert en slik løsning med regjeringspartnerne.

– Både Jens og Liv Signe mener at SV nå først og fremst må få seg en ny leder. Dersom landsmøtet velger Audun, vil vi finne en måte å organisere dette samarbeidet på. det gjelder også SVs deltakelse i underutvalget, sier Halvorsen.

Hun opplyste mandag at hun de siste ukene, også før det kokte som mest, har hatt løpende kontakt med Lysbakken.

Les også: Halvorsen oppfordrer partiet til å velge Lysbakken

Hun regner med at han fortsatt har en stor politisk karriere foran seg og vil komme tilbake som statsråd på et senere tidspunkt. Partilederen ville ikke spekulere om hvem som rykker inn i regjeringen fra SV, og hvor Lysbakken skal plasseres på Stortinget. Flere rykter ville ha det til at Lysbakken bytter plass med den andre nestlederen i partiet, parlamentarisk leder Bård Vegar Solhjell.

Bombe

Lysbakken hadde tidligere på dagen pressekonferanse for å redegjøre om de siste undersøkelsene av e-poster og SMS-er knyttet til jenteforsvarssaken. Knapt noen ventet den dramatiske konklusjonen han serverte. Under henvisning til feilinformasjon, sviktende vurderingsevne, inhabilitet og mangeårig rot i rutiner og journalføring satte Lysbakken selv strek.

En tilsynelatende fillesak om tildeling av 154.000 kroner til en gruppe som kaller seg Jenteforsvaret og som vokste direkte ut av SVs ungdomsorganisasjon SU, felte statsråden.

De siste ukene er Lysbakken blitt presset fra skanse til skanse, og hans garantier om at alt er på bordet, er undergravd av stadig nye avsløringer.

Les også: Halvorsen tar over

I helgen trakk han sin konklusjon og søndag informerte han statsministeren. Da hadde den siste gjennomgangen avdekket ytterligere 11 e-poster og tre SMS-meldinger, alle med direkte tilknytning til pengesaken. I tillegg erkjente Lysbakken at han hadde vært inhabil i spørsmål om milliontilskudd til stiftelsen Reform.

Som en moralsk oppsummering sa han følgende:

– Ingen har lidd i denne saken. Ingen har beriket seg personlig. Men noen jenter har fått opplæring i selvforsvar. Jeg kan leve med det. Men vi leverte ikke fullstendige opplysninger, selv da jeg garanterte at alt var framme i lyset. Det får følger, sa Lysbakken.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden