Russisk opposisjon klager over fusk

Påstander om omfattende fusk under valget søndag tar litt av glansen vekk fra storseieren til Vladimir Putin. Noen mener hele valget var illegitimt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgfunksjonærene benekter at det var betydelig fusk under valget som ga Putin over 60 prosent av stemmene. Putins valgkampsjef skrøt av at valget var det ryddigste i russisk historie.

Men opposisjonslederne avviste utsagnene og viste til mange bevis på fusk i et valg som ble overvåket av titusener av observatører.

Les også: Rørt Putin inntar Kreml etter knusende valgseier

Blant dem som klagde over valget, var kommunistlederen Gennadij Ziuganov og protestlederen Aleksej Navalnij, som etter at de første tallene var kommet inn, hevdet at Putin neppe har mer enn rundt 41 prosent.

Titusener av observatører

Rundt 27.000 observatører overvåket valget som følge av at protestlederne krevde nøye kontroll etter skandalevalget til Dumaen i desember.

Se også: - Vi har vunnet ærlig og redelig

Nettsiden Control2012, som organiserte mange observatører, sier de har fått inn 5.000 meldinger om fusk etter at de første resultatene ble kunngjort.

Les også: Mot seks nye år for Putin i Kreml

Milliardæren Mikhail Prokhorov, som ble nummer tre etter Putin og Ziuganov, sier han fikk inn over 4.000 klager på brudd på reglene.

Gazeta.ru viste en video fra et valglokale i Dagestan der flere menn kunne ses mens de lastet en strøm av stemmesedler inn i de elektroniske valgurnene.

Karuseller

I en annen video hadde en observatør filmet politi som pågrep ti passasjerer i en minibuss som sa de hadde stemt flere ganger.

Det er et kjent triks, som kalles karusell på russisk, at en gruppe mennesker blir busset rundt fra valglokale til valglokale og avlegger stemme i dem alle.

Les også: Putin et enkelt valg for Russlands besteforeldre

«Karusellvelgerne ble pågrepet og overlatt til politiet,» skriver Rostislav Zjuravlev, en observatør fra kommunistpartiet, på Facebook.

Navalnij sendte på sin nettside et intervju med en kvinne som sa hun og andre hadde fått 5.000 rubler for å stemme to ganger.

Infiltrert

Journalisten Sergej Smirnov forteller at han ble tilbudt 2.000 rubler for å stemme fire ganger. Smirnov var en av flere aktivister som infiltrerte slike karusellgrupper for å avsløre dem.

Smirnov, som sa han fant gruppa som organiserte fusket gjennom en venn, møtte opp ved en metrostasjon sammen med flere titall unge menn og kvinner for å få endelige instrukser fra en mann som kalte seg Mikhail, som han selv fikk instrukser fra på telefon noen dager før.

– Han sa vi skulle stemme for Vladimir Putin, fotografere stemmeseddelen og sende bildet til ham, sa Smirnov.

For mange fremmedstemmer

En Putin-vennlig ungdomsgruppe opplyste at den hadde fraktet ungdommer fra andre regioner til valglokaler i Moskva for å avlegge stemme, noe som vakte mistanke om at det også i Moskva hadde vært mye fusk.

Nasji sa at 20.000 av deres medlemmer var kommet til Moskva fra rundt om i landet for være med på massemøter til støtte for Putin, og at de hadde hjulpet dem med å avlegge stemme i Moskva siden de ikke kunne stemme hjemme.

Observatørene sier det var så mange velgere fra andre valgdistrikter at mange valglokaler slapp opp for fremmedstemmesedler.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden