43 nye myggarter påvist i Finnmark

BESVÆRLIG SKAPNING: I Finnmark har forskere funnet minst 43 myggarter som ingen visste eksisterte. Foto: Scanpix
BESVÆRLIG SKAPNING: I Finnmark har forskere funnet minst 43 myggarter som ingen visste eksisterte. Foto: Scanpix

Insektforskere har i Finnmark funnet minst 43 myggarter som ingen visste eksisterte. Flere myggarter er påvist for første gang i Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av sommeren og høsten 2010 samlet forskere inn materiale fra mer enn 100 steder i Finnmark. Resultatet er nå presentert i en sluttrapport. Rapporten viser at mangfoldet av insekter tilknyttet vann i Finnmark er imponerende stort, skriver Forskning.no.

Forskerne har påvist 630 ulike arter av mygg, samt 132 arter vårfluer og teger.

Les også: Slik velger myggen sine ofre

De store overraskelsene kom da forskerne fant minst 43 arter som ingen visste eksisterte. Det er altså snakk om arter som er nye for vitenskapen. 38 arter ble for første gang påvist i Norge, og tolv av dem for første gang i Europa.

Les også: Vil bruke mygg til å vaksinere

Insektmangfoldet i Finnmark er så stort at selv forskerne ble overrasket. Særlig var antallet arter av fjærmygg og soppmygg mye høyere enn forventet.

Les også: Slik blir du kvitt mygg på terrassen

– Vi hadde nok forventet å finne mange nye mygg siden ikke så mye var kjent fra før, men at det skulle være så mange nye for vitenskapen, kom som en liten overraskelse på oss også, sier Torbjørn Ekrem, som leder prosjektet «Kartlegging av insekter knyttet til vann og fuktige habitater i Finnmark».

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden