Mot seks nye år for Putin i Kreml

MOT NY PRESIDENTPERIODE: Statsminister Vladimir Putin avga stemme på det prestisjetunge vitenskapsakademiet i Moskva søndag. Alt tyder på at Russlands president i årene 2000-2008 kan se fram til en ny seksårsperiode som statssjef. Foto: Reuters
MOT NY PRESIDENTPERIODE: Statsminister Vladimir Putin avga stemme på det prestisjetunge vitenskapsakademiet i Moskva søndag. Alt tyder på at Russlands president i årene 2000-2008 kan se fram til en ny seksårsperiode som statssjef. Foto: Reuters

Andrej Pronjusjkin og kameraten Sergej Poljakov mener Vladimir Putin er rett mann til å lede Russland også de neste seks årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Han gir USA et spark bak. Jeg liker ikke USA fordi landet ikke klarer å la være å blande seg inn i andres anliggender. Opposisjonen i Russland er betalt av USA, sier Poljakov.

Russerne strømmet søndag til stemmelokalene for å velge landets nye president i et valg Putin etter alle solemerker vinner som han vil.

Ved valglokale nummer 2733 vest i hovedstaden var det søndag en jevn strøm av moskovitter som ikke lot seg stanse av sur vind på valgdagen.

– Løste problemer

Poljakov er fornøyd med det Putin gjorde i sine første presidentperioder i årene 2000– 2008.

– Han løste sosiale problemer og sørget for høyere pensjoner og mer penger til krigsveteraner og funksjonshemmede, sier mekanikeren til NTB.

Les også: Putin et enkelt valg for Russlands besteforeldre

Svært mange russere er enige med ham. De siste meningsmålingene tydet på at Putin ville få 59– 66 prosent av stemmene.

I så fall vinner han valget allerede i første runde og kan se fram til en seksårsperiode som landets president.

– Putin vil ha endringer og få Russland til å blomstre, mener Andrej Pronjusjkin.

– Skal sjekke alt

Ved det omstridte valget til nasjonalforsamling før jul var det sterke mistanker om fusk nettopp ved dette lokalet, men denne gangen går valget greit for seg, ifølge frivillige observatører som Vika Petrosian.

Les også: Øst-Russland starter presidentvalget

Hun følger intenst med og krysser av for hver enkelt velger som stemmer i kretsen med totalt 2400 velgere. Petrosian forventer en lang dag og natt før resultatet er klart.

– Vi skal se hele telleprosessen steg for steg og sjekke hver eneste stemme, sier hun.

Valglokalets leder Vladimir Pavlemko tror oppmøtet til slutt vil komme på 70 prosent, og fastholder at de nyinstallerte webkameraene vil hindre juks.

Påstander om fusk utløste omfattende demonstrasjoner etter forrige valg, og myndighetenes svar har vært gjennomsiktige valgurner og kameraer i over 90.000 valglokaler. Opposisjonelle krefter har på sin side svart med å rekruttere titusener av observatører.

Vil ha endringer

Advokaten og trebarnsmoren Ekaterina Andropova støttet Putin tidligere, men har nå fått nok av ham. Denne gangen falt valget på den eneste uavhengige kandidaten, forretningsmannen Mikhail Prokhorov.

– Han er det eneste alternativet til Putin, sier hun.

Les også: Putin tok med kona til valglokalet

Andropova sier Putin har makt til å modernisere Russland, men at det er et stort spørsmål om han ønsker å gjøre det.

– Jeg ønsker at Russland skal nærme seg Europa, om så bare bitte litt, sier hun.

Prokhorov ser ut til å få 7– 8 prosent av stemmene, ifølge målinger. Mange forskere mener han fikk stille i valget bare fordi Putin ønsket å gi inntrykk av reell konkurranse.

Sterk kritikk

De andre tre kandidatene, kommunistlederen Gennadij Ziuganov, nasjonalistveteranen Vladimir Zjirinovskij og Et rettferdig Russlands leder Sergej Mironov, er nemlig alle kjent for å slutte opp om Putins politiske styre. Det innebærer blant annet en svært lojal nasjonalforsamling og sterk sentralisering av makten i presidentembetet.

Mange analytikere mener Putin dessuten har bygd opp et politisk system som er nærmest totalt kontrollert og styrt av ham selv, og som dermed ikke åpner for reell konkurranse om politiske posisjoner.

Les også: Her slår puppeaktivistene til igjen

Putin selv avla stemme på det prestisjetunge vitenskapsakademiet i Moskva.

– Jeg sto opp, trente og gikk hit. Jeg forventer et betydelig fremmøte, sa han.

450.000 politifolk og soldater var utkommandert under valget, og i hjertet av Moskva var tilstedeværelsen deres tydelig.

Tidlige tegn tydet på godt oppmøte i presidentvalget.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden