1144 er republikanernes magiske tall

NÅ SKAL DET AVGJØRES: Tirsdag blir den avgjørende dagen for Mitt Romney og de andre republikanske kandidatene. Foto: Reuters
NÅ SKAL DET AVGJØRES: Tirsdag blir den avgjørende dagen for Mitt Romney og de andre republikanske kandidatene. Foto: Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hittil har enkeltseiere vært det som teller for kandidatene i den republikanske valgkampen. Men til sjuende og sist er det 1144 delegater på landsmøtet de jakter på, og på supertirsdag velges 40 prosent av dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

1144 delegater er det magiske tallet som skal til for å vinne nominasjonen på det republikanske landsmøtet i Tampa i Florida i august. Og tirsdag er delegatene i spill ved nominasjonsvalg og nominasjonsmøter i ti delstater.

Mens Rick Santorum og Mitt Romney er engasjert i hard strid over flere stater samtidig, og de to andre kandidatene også håper å henge med, øker sjansen for at det ikke blir utpekt en endelig kandidat før mot slutten av valgsesongen, eller kanskje til og med først på landsmøtet.

Om det skjer, kan det gå mot gammeldags hestehandling på landsmøtet eller en ny samlende kandidat som trekkes opp av hatten i siste liten.

Mer fragmentert

I 2008 var kampen i virkeligheten over på supertirsdagen, men feltet er mer fragmentert i år, og alle kandidatene har mulighet for å vinne i noen av statene.

Les også: - Santorum har fortsatt en sjanse

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I den komplekse nominasjonsprosessen til Republikanerne vinner kandidatene delegater i hver delstat inntil den som først når 50 prosent, blir partiets kandidat.

Hittil har elleve delstater avholdt nominasjonsvalg eller nominasjonsmøter. Romney har vunnet seks stater, Santorum fire og Newt Gingrich én.

Men siden flere av statene er små, er det ikke fordelt mange delegater ennå. Romney har ennå ikke samlet mer enn 154 delegater, mot 69 for Santorum, 33 for Gingrich og 26 for Ron Paul.

Oppsamlingen av delegater går også langsommere fordi delegatene fordeles proporsjonalt i flere stater enn i 2008, da vinneren oftere tok alle delegatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Telle delegater

Hittil har seier eller tap telt mest, som da Santorums seier med åtte stemmers overvekt i Iowa var svært ødeleggende for Romney, enda det var snakk om få delegater. Men nå blir tellingen av delegater stadig viktigere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Her går Romney og Santorum i klinsj

På supertirsdagen neste uke har de forskjellige kandidatene siktet seg inn på hvilke stater de satser på ut fra hvor viktige de er, og hvor de selv har størst sjanser.

Georgia har 76 delegater, og dem satser Gingrich alt på å vinne. Om han ikke vinner hjemstaten sin, er han trolig ute av konkurransen.

Men den største gevinsten det er intens rift om, er Ohio med 66 delegater. Dem slått Santorum og Romney om så busta fyker.

Ohio viktigst

Ohio blir en viktig vippestat til høsten som kan gå til Republikanerne om økonomien går dårlig, eller til president Barack Obama om det går bedre.

Les også: Obama rammer de rike i nytt budsjettforslag

Romney satser på å vinne fram blant de mange misfornøyde konservative, tidligere demokratiske, velgerne som er opptatt av arbeidsløsheten, mens Santorum tar sikte på store lommer med sosialt konservative velgere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Santorum konkurrerer også med Gingrich om sørstater som Tennessee, mens Romney ligger an til å vinne sin hjemstat Massachusetts og andre i nordøst og i Midtvesten, og i store Virginia der verken Gingrich eller Santorum står på seddelen.

Ron Paul og Gingrich legger mer vekt på stater som holder nominasjonsmøter, som Alaska og Idaho, siden det der bare er de ivrigste som setter av en hel kveld til politikk. Da er det lettere å nå fram til velgerne.

Les flere nyheter