Tysk klesbutikk har navnet «Brevik»

KONTROVERSIELT: Butikken «Tromsø» ble åpnet i 2009. Nå har den kontroversielle Thor Steinar-kjeden åpnet en butikk som vekker assosiasjoner til 22.juli. Foto: Scanpix
KONTROVERSIELT: Butikken «Tromsø» ble åpnet i 2009. Nå har den kontroversielle Thor Steinar-kjeden åpnet en butikk som vekker assosiasjoner til 22.juli. Foto: Scanpix

Den omstridte tyske kleskjeden Thor Steinar har kalt sin siste butikk «Brevik».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjeden selger klær som er populære i høyreekstreme miljøer og har tradisjonelt kalt opp butikkene sine etter norske byer og tettsteder.

Navnevalget skaper reaksjoner både lokalt i den østtyske byen Chemnitz der forretningen åpnet torsdag og ved den norske ambassaden i Berlin, melder VG Nett.

– Vi beklager sterkt at det her skapes assosiasjoner til 22. juli, sier ambassadens presse- og kulturråd Anne-Kirsti Wendel Karlsen.

Les også: «Tønsberg» gjenoppstår til protester

Eieren av nyetableringen, firmaet Mediatex, vil ikke kommentere hvorfor forretningen har blitt kalt «Brevik». Andre Thor Steinar-filialer har navn som «Tønsberg», «Trondheim», «Oseberg», «Haugesund», «Narvik» og «Larvik».

Utenriksdepartementet i Oslo og ambassaden i Berlin har i årevis forsøkt å stoppe bruken av det norske flagget og andre norske symboler i Thor Steinar-kolleksjonene.

Les også: «Tromsø» er nynazistenes butikk

– Vi synes på generelt grunnlag at det er beklagelig at norske stedsnavn og Norge som sådan assosieres med Thor Steinar og dermed med høyreekstreme miljøer. Vi har på vegne av mange kommuner oppfordret til ikke å bruke norske stedsnavn, men vi har dessverre ingen mulighet til å følge det opp i rettssystemet, sier Karlsen.

Partiene De grønne og det sosialdemokratiske SPD forbereder protester mot den nyåpnede butikken.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden