Demonstrasjon mot koranbrenning i Oslo

Rundt 100 personer, inkludert mulla Krekar, demonstrerte i Oslo sentrum fredag for å vise sin misnøye med koranbrenning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstrasjonstoget gikk fra Jernbanetorget, opp Karl Johans gate og til Eidsvolls plass foran Stortinget. Demonstrantene bar plakater med bilde av Koranen formet som et hjerte og bannere og ropte blant annet «Allah er stor».

Demonstrasjonen var organisert av Krekars bror, Khalid Faraj Ahmad.

– For et par år siden brente to kurdere som bor i Norge Koranen og la ut en film om det på YouTube. Det er en fornærmelse mot oss muslimer som vi ikke godtar. Vi har respekt for alle religioner og vil at andre også respekterer vår, sier han til NTB.

Les også: - Krekar vil møte sin død i Somalia

Etter å ha holdt en appell på Eidsvolls plass, leverte Ahmad et brev på kurdisk, arabisk og norsk til Stortinget.

– Vi vil at muslimer og nordmenn skal vite at vi reagerer på fornærmelsen deres, forklarer han brevet med.

Pansret politi

I gatene rundt Stortinget og foran bygget hadde politiet tatt mannsterk oppstilling og rykket ut med pansrede politibiler, men demonstrasjonen forløp uten problemer.

– Den varte i om lag en time og var ferdig i femtiden. Det var fredelig hele tiden. Vi var i kontakt med arrangørene både før og under demonstrasjonen, sier operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt til NTB.

Les også: Påstand om fem års fengsel for Krekar

Før demonstrasjonen sa Johan Fredriksen, som leder politiets fellesoperative seksjon i Oslo, at de ville følge nøye med.

– Hver gang det arrangeres en demonstrasjon med et tema som kan være kontroversielt, kan det finnes enkelte grupper som kanskje vil ta til motmæle. Vi liker ikke det vi har sett av diskusjoner på Facebook den siste tiden, sa han.

Les også: Krekar nekter straffeskyld

Et lite, ekstremistisk miljø har brukt en Facebook-side til å true to navngitte kurdere som har status som fornærmede i rettssaken mot mulla Krekar. På nettstedet skrives det at de to bør halshogges, og det diskuteres om det er greit å brenne dem i hjel.

Hyggelig

Mulla Krekar står tiltalt for blant annet å ha fremsatt drapstrusler mot de to kurderne.

– Jeg vil ikke kommentere drapstruslene han er tiltalt for. Det er hyggelig at han kommer ut og er blant folk. Det er godt bilde på det norske samfunnet at mulla Krekar ikke er innesperret, men har frihet som andre og kan komme ut å treffe folk og snakke til dem, sier Krekars bror.

Se også: Erna vitnet mot Krekar

Ifølge Khalid Faraj Ahmad er det første gang de arrangerer en slik demonstrasjon.– Jeg har bodd i Norge siden 1992. Vi er en del av det norske samfunnet og har våre rettigheter på lik linje med andre. Vi vet at vi har respekt her i landet. Alle har ytringsfrihet her, sier han.

Les flere nyheter