Slik får du slutt på nattammingen

PUPPEFIKSERT: Hvordan få slutt på dette nattlige kravet - trappe ned gradvis eller tvert? © colourbox.com
PUPPEFIKSERT: Hvordan få slutt på dette nattlige kravet - trappe ned gradvis eller tvert? © colourbox.com

Legg deg på gjesterommet – og la pappa ta seg av babyen som skriker etter pupp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av to norske babyer vil ha pupp om natten ved 6 måneders alder. Og en av tre vil fortsatt ha nattmat ved fylte 8 måneder.

– På disse stadiene aksepterer de fleste mødre at de må gi babyen mat, dersom ammingen går fint og ikke er noe stressmoment, sier Gro Nylander, overlege og ammeekspert ved Ammesenteret.

– Verken for mor eller baby er det gunstig å slutte med nattamming før i 6-månedersalderen, mener Nylander, som har påvirket mødre over hele verden med sine bøker om amming og spedbarn.

Mye melk om natta

En av fordelene ved å nattamme lengst mulig, er at det melkeproduserende hormonet prolaktin er høyest om natta.

Dermed bidrar nattamming – selv om det bare er én gang per natt – til at melkeproduksjonen holdes høy.

– For mor er det i tillegg behagelig å få tømt brystene så hun slipper å våkne med spreng, sier Gro Nylander til Foreldre.no

Vær konsekvent!

Men når du omsider ønsker å kutte nattmåltidet for godt, er det viktig å være konsekvent.

– Mange mødre er så kjapt ute – både med å kutte nattammingen og å få barnet til å sove alene – at de ender opp med dårlig samvittighet og «trekker seg» fra planen, forteller ammeeksperten.

– Når mor føler at «nå er tiden inne», kan en god løsning være å la barnet sove i vogna, i en trygg sele, ved siden av dobbeltsengen. Man kan rugge og hysje litt når barnet våkner. Mange små roer seg med dette.

Trøst av pappa

Hvis ikke dette går, er Nylanders råd å lage en avtale med barnefar – eller en annen som kjenner barnet godt – om å trøste det.

Family resting on bed, mother nursing baby, overhead view natt-amming amme om natta nettsak februar 2012=

MOR AMMER, FAR SOVER: Slik kan det ikke fortsette i all evighet. © Ale Ventura Colourbox.com

– Si til deg selv: «Mellom midnatt og klokka 5 skal jeg ikke amme. Om nødvendig skal jeg legge meg på et annet rom og få meg noen etterlengtede timer med søvn. Barnet mitt skal få den trøst og kos det trenger i løpet av natta, men ikke av meg.» Her er det avgjørende å være konsekvent, understreker Nylander.

Stol på deg selv

Hun oppfordrer norske mødre til å stole mer på seg selv og på at det de gjør for sitt barn, er det rette. Hvis begge parter har det bra med nattammingen, er det bare å fortsette, selvsagt, sier Nylander.

– Uansett bør de voksne dele soverom med babyen hele det første leveåret, med tanke på krybbedød.

Senkvelds

En baby som fullammes, trenger mat ganske ofte. Hvis han våkner om natta, vil han nok være avhengig av nattmaten.

– Mange små trives ekstra godt dersom de får et måltid idet mor legger seg, og kanskje litt melk tidlig på morgenen, sier Anne Sigstad, ammehjelper i Ammehjelpen.

– Disse to måltidene kan være nok til at barnet ikke våkner midt om natten. Det har ganske mange erfart.

Gradvis nedtrapping

Dersom babyen er vant til å spise flere måltider i løpet av natten, bør det trappes ned gradvis. Ellers vil den lille lett bli temmelig sulten før neste måltidstilbud kommer om morgenen.

– Tenk deg selv, om du plutselig ikke skulle få spise mellom frokost og middag? Sult handler både om vaner og behov. Selv om behovet for nattmat er over, er gjerne vanen fortsatt til stede, forklarer Sigstad.

Flere gode sluttemetoder

Ammehjelperen sier det finnes flere metoder som kan føre fram – og mange av dem involverer far.

– Sett av noen dager der han ikke skal på jobb. La ham stå opp når barnet våkner om natta, han kan tilby trøst, bæring og byssing, vann på flaske, eller smokk hvis barnet bruker dette fra før, tipser Sigstad.

– Men enkelte erfarer at det går best om mor selv avvenner. Da slipper babyen å oppleve to tap – både puppen og mors nærvær. Mors nærvær er kanskje ekstra betydningsfullt hvis hun har begynt i jobb og barnet i barnehagen, forteller Sigstad.

Gi mindre mat

– En annen mulighet er at mor gir litt og litt mindre for hver natt. Forsøk å koble babyen fra så fort du ser at sugehastigheten avtar og babyen er søvnig. Godtar hun ikke å bli lagt ned igjen, kan du gi henne bryst på nytt, og så gjenta prosessen.

Dermed venner du også babyen av med behovet for å måtte suge for å få sovne.

– Hvis man samsover, kan det være en idé å gjøre maten mindre tilgjengelig. Mor kan flytte seg litt lengre unna, og hun kan ha på seg en topp som gjør det vanskeligere for barnet å komme til, anbefaler Sigstad.

– Noen mødre har erfart at hvis de dusjer og har på en ren topp før de legger seg, vil ikke den lille etterspørre mat i like stor grad.

Les også:

Fast føde metter bedre

Fy-mat når du ammer

Alt du trenger å vite om amming

Denne saken er fra Klikk.no

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden