Ap-opprør om EUs vikarbyrådirektiv

- Nå må vi gjøre som SV

SPLITTELSE I AP-LEDELSEN: Partiet vil ha gjennom EUs vikarbyrådirektiv. Ap-sentralstyremedlem Jan Davidsen (t. v) ber Roar Flåthen og resten av Ap-ledelsen om å følge SV. Foto: Thomas Vermes.
SPLITTELSE I AP-LEDELSEN: Partiet vil ha gjennom EUs vikarbyrådirektiv. Ap-sentralstyremedlem Jan Davidsen (t. v) ber Roar Flåthen og resten av Ap-ledelsen om å følge SV. Foto: Thomas Vermes.

Ap-sentralstyremedlem og Fagforbundsleder Jan Davidsen oppfordrer LO-leder Roar Flåthen og resten av Ap-ledelsen å si nei til EUs omstridte vikarbyrådirektiv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Arbeiderpartiet og Senterpartiet må følge SV og si nei til EUs vikarbyrådirektiv.

Det er beskjeden fra Fagforbundets leder Jan Davidsen fredag ettermiddag.

Utspillet kommer etter at SV tidligere på dagen gjorde klart at partiet vil ta dissens i regjeringen på EUs omstridte vikarbyrådirektiv.

Les også: SV varsler dissens.

– Det er riktig av SV å ta dissens på vikarbyrådirektivet. Vi håper at dissensen SV tar, vil presse Ap og Sp til å tenke seg om en gang til. Det er fortsatt mulig å følge SV i denne saken, sier Davidsen.

Les også: Bjurstrøm gir ikke etter for vikar-press

Intern Ap-splittelse

Davidsen sitter selv i sentralstyret til Arbeiderpartiet, som han nå oppfordrer til å snu. Der sitter også LO-leder Roar Flåthen.

Også LO-sekretariatet har tidligere uttalt seg mot vikarbyrådirektivet.

Jens Stoltenberg har likevel et flertall i Arbeiderpartiets stortingsgruppe med seg på å innføre vikarbyrådirektivet i Norge, som følge av EØS-avtalen Norge har med EU.

Der hevder Anette Trettebergstuen og andre at de kritiske røstene i fagbevegelsen tar feil, og at vikarbyrådirektivet vil få gunstige virkninger for norsk arbeidsliv.

Les også: Jens Stoltenberg ga ikke etter for kravene fra Fellesforbundet

Får følge av YS

LOs konkurrent YS er helt enig med LO i striden om vikarbyrådirektivet. En time før Jan Davidsen gikk YS-leder Tore Eugen Kvalheim ut med en pressemelding med omtrent samme ordlyd Jan Davidsen deretter kom med:

YS mener det er riktig av SV å ta dissens på vikarbyrådirektivet. Vi håper at denne synliggjøringen av dissensen nå vil legge press på Ap og Sp til å tenke seg om en gang til.

– Det er fortsatt mulig å følge SV i denne saken, legger Kvalheim til.

Hans og LOs bekymring er at vikarbyrådirektivet vil gjøre ulovlig norsk lovverk som begrenser bruken av innleid arbeidskraft.

Også fagorganisasjonen Unio er imot direktivt.

Les også: - Regjeringens vikarbyrå-tiltak er i strid med EØS-avtalen

Ap, Høyre og NHO for

NHO, viktige deler av Ap og andre organisasjoner mener direktivet bør innføres. Ap-stortingsgruppa fordi det vil styrke vikarenes posisjon på arbeidsmarkedet, NHO fordi de mener det kan gi grunnlag for å avvikle noe av begrensningene i norsk lovverk mot vikarbruk.

Les om vikarbyrådirektivet på Arbeidsdepartementets hjemmeside.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden