– Henlegger saken mot Janne Kristiansen

Spesialenheten har henlagt saken mot tidligere PST sjef Janne Kristiansen. Foto: Heiko Junge (Scanpix)
Spesialenheten har henlagt saken mot tidligere PST sjef Janne Kristiansen. Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Spesialenheten for politisaker henlegger saken mot Janne Kristiansen. Den tidligere PST-sjefen ble etterforsket for å ha lekket hemmelig etterretningsinformasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ut ifra de opplysningene som foreligger, mener vi at det ikke kan føres bevis for en straffbar handling, sier Spesialenhetens sjef, Jan Egil Presthus.

Noe av bakgrunnen for at Spesialenheten ikke har vært i stand til å bevise at Janne Kristiansen lekket hemmelig etterretningsinformasjon, er at Forsvarsdepartementet ikke har villet frita vitner fra taushetsplikten under avhørene med Spesialenheten, skriver Spesialenheten i en pressemelding tirsdag.

Les også: Janne Kristiansen nekter straffskyld

Som forventet

Spesialenheten etterforsket om Kristiansen brøt taushetsplikten, både etter sikkerhetsloven og straffeloven, da hun under en åpen høring i Stortinget 18. januar bekreftet at Forsvarets etterretningstjeneste har personer i Pakistan. Kristiansen gikk av som PST-sjef kun få timer etter høringen

– Henleggelsen er som forventet, sier Janne Kristiansens forsvarer Vegard Aaløkken til NTB.

– Hun har hele tiden sagt at hun ikke har gjort noe straffbart, sier han.

Les også: Stillingen som PST-sjef utlyst

Etter en samlet vurdering

Det er ut fra en samlet vurdering at Speisalenheten for politisaker har besluttet å innstille etterforskningen mot Janne Kristiansen og henlegge saken etter bevisets stilling.

Les også: Pakistan ser stort på norsk spionvirksomhet

– Ved avgjørelsen er det lagt vekt på Janne Kristiansens forklaring og at det uten vitneforklaringer fra personell innenfor Forsvarsdepartementets ansvarsområde er vanskelig å få belyst de faktiske forhold på et vis som vil være nødvendig for den strafferettslige bedømmelsen av saken, sier Spesialenheten i pressemeldingen.

Les også:

Humor og satire i kjølvannet av PST-Jannes forsnakkelse

Kristiansen får sluttpakke - eller ny jobb

Stiller krav til neste PST-sjef

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden