Vil ikke kalle Utøya-overlevende overlevende

Vil ikke kalle Utøya-overlevende overlevende
Vil ikke kalle Utøya-overlevende overlevende
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsedirektoratet skal forsøke å finne andre formuleringer når de i fremtiden skal omtale de overlevende fra Utøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er på bakgrunn fra en henvendelse fra Fylkeslegen i Sør-Trøndelag at Helsedirektoratet vil se nærmere på begrepsbruken, skriver Adresseavisen.

I januar sendte Fylkeslegen et brev til direktoratet for å be om revurdering av bruken av begrepet «overlevende». Det kan nemlig være stigmatiserende for de overlevende å bli omtalt som overlevende, argumenterte Fylkeslegen.

– Vi vil på bakgrunn av henvendelsen gjennomgå hvilke begrep vi bruker i denne saken, og etterstrebe å finne en mer nøytral benevning på dem som overlevde angrepene på Utøya i samarbeid med relevante fagmiljøer, skriver rådgiver Inga Fjelltveit Skagseth i Helsedirektoratet i en tilbakemelding til Fylkeslegen i Sør-Trøndelag.

Les også: Hareide: - Alle partier støtter 14 tiltak

Assisterende fylkeslege Harry P.A. van de Water er fornøyd med at direktoratet vil prøve å finne en mer nøytral benevnelse.

Fylkeslegen vil også at norske medier slutter å omtale AUF-erne på Utøya som overlevende.

Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS) i Midt-Norge og Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress mener begrepet overlevende gir feil fokus.

Les flere nyheter her