Mistenkt for Malmö-drap møter i retten

Fredag møter mannen som er mistenkt for tre drap og ikke mindre enn 15 drapsforsøk i Malmö, i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om «Serieskytteren i Malmö»

* Fredag skal en drapsmistenkt 39-åring framstilles for retten i den sørsvenske storbyen Malmö. Han har sittet varetektsfengslet i over 15 måneder.

* Mannen er mistenkt for tre drap og 15 drapsforsøk. Påtalemyndigheten mener han er «serieskytteren» som i flere år skapte frykt i Malmös befolkning.

* Det første drapet skjedde 13. juni 2003. Da ble den 66 år gamle Koroos Effatian skutt i sitt hjem ved gata Gånglåtsvägen i Malmö.

* 2. juli samme år ble en 23 år gammel mann skutt og drept utenfor boligen sin, som også ligger ved Gånglåtsvägen.

* 10. oktober 2010 ble 20 år gamle Trez West Persson drept i en bil i Malmö. En 22 år gammel mann som også satt i bilen, ble utsatt for drapsforsøk.

(Kilder: Nyhetsbyrået TT, Sveriges rikskringkasting SR)

Retten skal i første omgang ta stilling til om etterforskningen av saken har skjedd raskt nok. Dommer Eva Wendel Rosberg sier hun og hennes kolleger vil kontrollere om arbeidet går så fort som mulig, skrev nyhetsbyrået TT torsdag.

Det regnes som sikkert at varetektsfengslingen av den 39 år gamle mannen som er siktet i saken, blir forlenget. Påtalemyndigheten regner med at selve rettssaken mot ham kan bli innledet i løpet av mai.

Spenning

En av dem som venter i spenning på rettssaken, er lederen for Malmös islamske senter, Bejzat Becirov. Han har beholdt restene av en glassrute som ble ødelagt da et skudd nyttårsaften 2009 gikk gjennom en vindusrute ved senteret.

Les også: Kvinne knivdrept i Malmö - døtre var vitner

– Tenk at noe slikt kan skje i det demokratiske Sverige, sier Becirov. Han viser fram kulehullet i vindusruten, merket i en blomsterpotte som kulen traff, og skadene på et skap der den endte sin ferd for mer enn tre år siden.

Becirov satt og arbeidet ved en datamaskin og fikk glassplinter i nakken, men ingen alvorlige skader. Han ble trolig reddet fra en verre skjebne av blomsterpotten som sto slik til at den forhindret at kulen traff ham.

Les også: Våpnene florerer i Malmö

Serieskytter

– Jeg vil være til stede under rettssaken, jeg er svært nysgjerrig på om den mistenkte virkelig er drapsmannen, sier Kiarash Effatian. Hans far ble skutt i Malmö i juni 2003, og ble dermed det første dødsofferet for mannen som svenske medier har døpt «serieskytteren».

Effatian er skuffet over politiets etterforskning av saken og tror etterforskerne kan ha rotet bort viktige spor.

Les også: Fire siktet for drap i Malmö

– Hvis de hadde fulgt sporene opp fra begynnelsen av, kunne kanskje liv vært reddet, sier han til TT.

Også Jeanette Persson West ser fram til rettssaken. Hun håper den vil gi svar på hva som egentlig skjedde med hennes 20 år gamle datter Trez, som ble skutt og drept i 2009, og sier det har vært svært tungt å vente på at saken skal komme opp for retten.

Les også: Bombe mot politistasjon i Malmö

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden