Støre: – Ikke lett å si nei til våpen

BEVÆPNET: USA frykter at det er al-Qaida-medlemmer å finne blant de syriske opprørerne som kjemper for å styrte president Bashar al-Assads regime. (Foto: Reuters/Scanpix)
BEVÆPNET: USA frykter at det er al-Qaida-medlemmer å finne blant de syriske opprørerne som kjemper for å styrte president Bashar al-Assads regime. (Foto: Reuters/Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge sier nei til å væpne opprørere i Syria. Men utenriksminister Jonas Gahr Støre innrømmer at avgjørelsen ikke er enkel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er enig i at det også er problematisk å ikke bevæpne opposisjonen. Dette er ikke et enkelt valg, sier Støre til NTB.

Han utelukker ikke at enkelte land som ønsker å gi opprørerne våpen, allerede har gjort ord til handling. Støre håper imidlertid fortsatt på en FN-resolusjon mot Syria i Sikkerhetsrådet, slik at verdenssamfunnet kan stå samlet i å presse fram en våpenhvile og en diplomatisk løsning.

Håpet blant mange er at Russland og Kina, som la ned veto forrige gang, kan komme til å snu. Det har de siste dagene gått spekulasjoner om at Kina kan være på gli.

Ifølge FN har over 7500 mennesker så langt mistet livet i uroen i Syria.

Syria-konferanse?

På spørsmål om hva slags regime som kan komme i Syria dersom Assad blir den neste arabiske lederen som faller, svarer Støre:

– Dette er opp til syrerne å bestemme. Men det vi håper på, er å samle alle deler av opposisjonen til en konferanse, der de kan bestemme seg for hva de ønsker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: EU skjerper sanksjonene mot Syria

Støre møtte onsdag lederen for Den arabiske liga Nabil Elaraby i Kairo. Også han sier nei til å væpne syriske opprørere.

– Jeg tror ikke på bruk av våpenmakt, sier egyptiske Elaraby, som leder en organisasjon der land som Qatar og Saudi-Arabia har tatt til orde for bevæpning av opprørerne.

– Harde kamper

Onsdag raste det fortsatt kamper i nærheten av bydelen Baba Amro i den syriske byen Homs. Ifølge aktivister har regimets elitestyrker gått til angrep på den opprørskontrollerte bydelen, som har vært beleiret og blitt utsatt for hardt bombardement i 25 dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En brigade i opprørshæren Den frie syriske hær forsøker nå å holde stand mot styrkene som ledes av Maher al-Assad, broren til Syrias president Bashar al-Assad.

Les også: Omfattende vold tross folkeavstemning i Syria

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men ifølge enkelte aktivister skal lederne for brigaden allerede ha forlatt Homs.

Det er svært vanskelig å få bekreftet aktivistenes opplysninger, men filmsnutter som onsdag ble lagt ut på YouTube, viste pansrede lastebiler og stridsvogner på en hovedvei, angivelig på vei mot Homs.

Les også: Assad holdt folkeavstemning i blodbadet

Frykter al-Qaida

USAs fremste argument for ikke å sende inn våpenforsyninger til dem som nå forsvarer opprørsbydelen, er frykten for at våpnene skal havne i feil hender.

– Vi er kjent med at al-Qaida og andre ekstremister forsøker å utnytte situasjonen som er forårsaket av Assads brutale angrep på opposisjonen, sier talsmann for president Barack Obama, Jay Carney.

Les også: – Det er mye som skiller situasjonen i Syria fra den i Libya

Al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri gikk nylig ut med en støtteerklæring til opprørerne i Syria, og Carney mener at terrornettverket nå forsøker å framstille seg selv som en støttespiller for dem som krever økt frihet og demokrati i regionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Carney fremholder imidlertid at dette er i strid med al-Qaidas «historie, retorikk og eksistensberettigelse», ifølge nyhetsbyrået AFP.

Les også: Assad-tilhengere tok seg inn på Syria-møte

Uklart

USA har ikke full oversikt over al-Qaidas virksomhet, verken i Syria eller andre steder, medgir Carney.

– Det er ikke helt klart i hvor stor grad ekstremister fra al-Qaida samarbeider med den syriske opposisjonen, sier han.

Les også: Norge gir 22 millioner til Syria

Men USA mener at det er bedre å legge økt press på president Bashar al-Assad for å få ham til å gå av og avblåse sikkerhetsstyrkenes jakt på dissidenter, enn å skipe inn våpen til de syriske opprørerne.

– Tiden er ikke inne for å militarisere situasjonen i Syria ytterligere, sier Carney.

Les flere nyheter