Slik ser det ut i Japan - snart ett år etter katastrofen

IKONISK BILDE: Bildet til venstre av Yuko Sugimoto ble tatt to dager etter at tsunamien slo innover Japan. På bildet til høyre er hun tilbake på nøyaktig samme sted, ett år etter. (Alle foto: Reuters)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Snart ett år har gått siden et jordskjelv og en tsunami tok livet av mer enn 23.000 japanere, og samtidig la store deler av nordvestre Japan i ruiner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

11. mars i fjor rammet et av de kraftigste jordskjelvene noensinne Stillehavet utenfor nordøstkysten av Japan. Skjelvet, som ble målt til styrke ni, forårsaket en voldsom tsunami som skylte inn over landet.

På toppen av dette ble et atomkraftverk i Fukushima-regionen ødelagt.

Kort tid etter at det verste sjokket hadde lagt seg, starten arbeidet med å bygge opp de enorme områdene som var lagt øde. Det ble anslått at det kunne ta så mye som ti år å gjenoppbygge Japan , og verdier for 1600 milliarder kroner lå knust.

Nå kan du se de fantastiske bildene som viser at japanerne er i ferd med å gjøre de dystre spådommene til skamme. Bildene viser en bemerkelsesverdig fremgang i gjenoppbyggingsarbeidet under ett år etter at katastrofen inntraff.

Den japanske økonomien fikk av naturlige grunner også en knekk etter katastrofen, men flere økonomer har pekt på at den pågående gjenoppbyggingen på lengre sikt vil bidra til å skape ny fart i økonomien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I april i fjor uttalte blant annet OECD at gjenoppbyggingen på sikt vil gi en økonomisk vekst som trolig vil bli enda høyere enn det japanske myndigheter før katastrofen hadde lagt opp til.

Men ved inngangen til 2012 ble Japan minnet på at jordskjelvene vil fortsette å komme også i fremtiden.

I februar i år uttalte japanske forskere at det er 70 prosents sjanse for at Tokyos innbyggere vil oppleve et nytt jordkjelv på over styrke syv, innen fire år.

I den forbindelse uttalte professor Shinichi Sakai at risikoen for kraftige jordskjelv har økt siden 11.mars-katastrofen i fjor, og viste til at skjelv med styrke seks eller mer har forekommet fem ganger så ofte siden 11.mars.

Dessverre tyder alt på at forskerne har rett, og det gjør ikke bildene i denne saken mindre imponerende.

Les flere nyheter