Hardt presset Putin ved avgjørende veiskille

Ingen, heller ikke opposisjonen, tviler på at statsminister Vladimir Putin kommer til å vinne valget søndag. Hva som skjer etterpå er det som blir spennende. Foto: AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ YANA LAPIKOVA / Scanpix.
Ingen, heller ikke opposisjonen, tviler på at statsminister Vladimir Putin kommer til å vinne valget søndag. Hva som skjer etterpå er det som blir spennende. Foto: AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ YANA LAPIKOVA / Scanpix.

Hva som skjer i dagene, ukene og månedene etter presidentvalget i Russland, er langt mer spennende enn selve valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen, heller ikke opposisjonen, tviler på at statsminister Vladimir Putin kommer til å vinne valget søndag.

Men like sikkert er det at Putin fremstår som en svekket leder etter demonstrasjonene mot ham i kjølvannet av valget til nasjonalforsamling 4. desember.

Titusener har protestert mot et politisk system skapt av og for Putin, men som for mange velgere har mistet sin legitimitet.

Les også: - To pågrepet for attentatplaner mot Putin

Spørsmålet er hvordan Putin kommer til å takle krisen – vil han stramme eller slakke sitt grep?

Tror Putin-æraen er over

Demonstrasjonene har allerede fått Putin til å drive en langt mer aktiv valgkamp enn tidligere. I flere avisinnlegg har han lovet mer penger til viktige velgergrupper og kraftig økt satsing på forsvaret og dessuten slengt ut noen kjøttbein til den misfornøyde middelklassen.

President Dmitrij Medvedev har foreslått å gjeninnføre direkte guvernørvalg og gjøre det enklere å få godkjent politiske partier og registrere seg som presidentkandidat.

Les også: Menneskelenke av demonstranter rundt Moskva

Men kommer Putin til å gjennomføre reformene? Forsker Nikolaj Petrov fra Carnegie-senteret i Moskva tviler. Putin-æraen er over, demonstrasjonene vil fortsette og før eller siden vil eliten erstatte Putin. Han vil bli en svak president som oppfører seg som en sterk, uten legitimitet, mener Petrov.

Økonomisk oppgang kan forsinke prosessen, men ved svikt i oljeprisen eller en global finanskrise vil trolig både økonomien og Putin selv bli hardt rammet.

Mangler alternativer

Likevel: Årelang undertrykking av opposisjonen gjør at det ikke finnes noen reell politisk maktbase i Russland utenfor Putin-systemet.

Ingen enkeltperson er i nærheten av Putins popularitet, og ingen organisasjoner eller partier har økonomi, kraft og oppslutning nok til å kunne utfordre ham – foreløpig.

Les også: Europeiske valgobservatører får ikke møte Putin

Og som Petrov påpeker: Det hjelper ikke med frie valg hvis Putin kontrollerer og har valgt ut alle kandidatene.

Alt dette kan bare endre seg hvis Putin tillater det, gjennom tilgang til finansiering og statlige medier, fri organisasjonsrett og forsamlingsfrihet.

Nye ledere, som superbloggeren Aleksej Navalnij, er helt ferske som politikere, og man vet lite hva de står for. Veteranene fra den liberale opposisjonen, som Boris Nemtsov, Vladimir Ryzjkov og Grigorij Javlinskij, er fortsatt «merket» av det demokratiske eksperimentet til Boris Jeltsin på 1990-tallet. Det endte med økonomisk ruin og at demokratiet ble brakt i vanry i Russland.

Aleksej Kudrin

Selv om ingenting tyder på sprekkdannelser i Putins innerste krets, kan det likevel tenkes at den største utfordringen vil komme fra en innsider, nemlig liberaleren Aleksej Kudrin.

Han var Putins finansminister i elleve år, men røk uklar med ham i fjor høst. Kudrin er ikke bare kritisk til Putins gavmildhet overfor viktige velgergrupper, men har også uttrykt klar sympati med opposisjonen. Han tok 24. desember til orde for dialog mellom opposisjonen og myndighetene, politiske reformer og for at det omstridte valget til nasjonalforsamling før jul må holdes på nytt.

Kudrin har sagt at han ikke ønsker å sitte i Putins nye regjering, men noen tror likevel han havner der. Hvis Kudrin derimot bestemmer seg for å ta en full konfrontasjon med Putin, kan han bli en verdifull mann for Putin-kritikerne.

Få tror Putin vil knuse folkeopprøret med rå makt, men han kan stramme grepet flere hakk ved å bruke statsapparatet til å ramme de kreftene som protesterer.

Likevel virker det mindre sannsynlig enn for bare få måneder siden at han skal kunne bli sittende med nærmest eneveldig makt i to nye perioder uten å endre kurs. Til det er misnøyen med ham for stor.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy