Anders Behring Breivik:

Håper på fransk flukthjelp

I politiavhør har den terrorsiktede sagt at han vil få fransk hjelp til å komme ut av fengsel i løpet av femten år. Det skal bare et fransk statskupp til først. Her er han under et fengslingsmøte i Oslo tinghus. Foto: Scanpix
I politiavhør har den terrorsiktede sagt at han vil få fransk hjelp til å komme ut av fengsel i løpet av femten år. Det skal bare et fransk statskupp til først. Her er han under et fengslingsmøte i Oslo tinghus. Foto: Scanpix

Han drømmer om å få fransk hjelp til å rømme fra et norsk fengsel. - Etter et fransk statskupp i løpet av 15 år, vil det være lett, mener Anders Behring Breivik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den terrorsiktede Anders Behring Breivik tror massedrapene vil gjøre han til «stormesterridder» og ideologisk leder for den organisasjonen han mener eksisterer; Knights Templar Europe.

I politiavhør som ABC Nyheter kjenner innholdet i, har han også forklart at en høyreekstrem maktovertagelse i Frankrike vil kunne få satt ham fri fra fengsel.

- Det er realistisk at det blir statskupp i Frankrike i løpet av 15 år. Da vil jo spillets regler endre seg, for da får vi plutselig en base, skal han ha uttalt i et av sine første avhør etter pågripelsen 22. juli.

Han ser så for seg at det vil være «lett» å få han ut av fengsel når denne basen er etablert.

- Frankrike først

I den verden han beskriver er det han selv som ved terrorhandlingene har startet «en lavintensiv borgerkrig» som vil vare i 60 år i Europa. Den siktede mener dette vil eskalere over tid og etter hvert bli «ekstremt blodig som vil rive land i filler».

Les også: Kan bli regnet som både tilregnelig og utilregnelig

Han referer også flere ganger til den franske byen Marseille som han mener er «tapt» til muslimene, og tror ikke Oslo om ti år lenger vil være norsk.

- Det vil aldri bli noe statskupp i Norge før det først har skjedd i Frankrike. Det er veldig mange som er klar over at det må en stor nasjon til som må falle før det blir muliggjort for mindre nasjoner.

Ønsker tortur

Likevel stiller han som krav i flere avhør at Stortinget skal oppløses og erstattes med et råd som skal ledes av ham selv eller en likesinnet i 20 års tid. Dette kravet erstatter det første han ønsket: Innføring av dødsstraff og bruk av waterboarding som tortur.

33-åringen uttrykker også forbauselse over at norsk politi ikke torturerer han.

I avhørene holder han også fram det smått utrolige at denne svært hemmelige høyreekstreme organisasjonen på et klandistint møte i London i 2002, skal ha utpekt ham (som da var 23 år) til en slags ideologisk leder.

På dette angivelige møtet skal det ha vært tolv andre deltagere fra ti ulike land, men han sier samtidig at han bare skal ha møtt fire av dem personlig.

Les også: Breivik planla flukt med småfly

Han har også fortalt om sine flyktige planer om å grave ned utstyr som kunne brukes etter en flukt, og at han har vurdert å stjele et småfly på Fornebu for å komme unna.

Det siste skal ha blitt droppet fordi det ikke finnes noen land som sympatiserer med ham, selv om Armenia, Serbia og Israel beskrives som «de mest vennligsinnede».

- Men de vil vil deportere siden de er under press og innflytelse fra vestlige makter.

Breivik mener at han har lært å fly ved hjelp av YouTube-videoer og dataspill.

Les de siste nyhetene etter 22. juli

Les flere nyehter

Personvernpolicy