
FN: – Dødstallene i Syria godt over 7500

Over 7500 mennesker har mistet livet i uroen i Syria, ifølge FN. Norge har vært med på å fremme en ny Syria-resolusjon i FNs menneskerettsråd som fordømmer regimets maktbruk.
– Det finnes troverdige rapporter om at antall døde nå ofte overstiger 100 sivile per dag, deriblant mange kvinner og barn. Det totale antallet så langt er med sikkerhet godt over 7.500 mennesker, opplyste FNs visegeneralsekretær for politiske saker Lynn Pascoe i en redegjørelse i FNs sikkerhetsråd tirsdag kveld.
Sist gang FN oppga tall på døde i Syria, lå det på cirka 5.500. Organisasjonen ga i desember opp forsøket på å holde nøyaktig oversikt over antall døde i det snart ett år lange opprøret.
Ny resolusjon
Samtidig som situasjonen for folk flest bare ser ut til å forverres, har Norge vært med på et initiativ for en ny Syria-resolusjon i FNs menneskerettsråd.
Les også: Assad holdt folkeavstemning i blodbadet
Det er fjerde gang rådet i Genève, som har 47 medlemmer, er ventet å fordømme Assads regime for bruken av tunge våpen mot boligområder og forfølgelse av opposisjonelle.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Denne sesjonen stadfester at det er bred internasjonal enighet om at situasjonen i Syria er veldig alvorlig, både fra et menneskerettsperspektiv og et humanitært perspektiv, sier statssekretær Gry Larsen (AP) til NTB.
Det er Qatar, Kuwait, Saudi-Arabia og Tyrkia som med støtte fra USA og EU har skrevet resolusjonen menneskerettsrådet trolig vedtar.
Forlot salen
I en dårlig skjult kritikk av Russland og Kina ba statssekretær Larsen i sitt innlegg i rådet «alle medlemmene av FNs sikkerhetsråd» om å ta sitt ansvar. De to landene stemte nylig mot en FN-resolusjon som fordømte voldsbruken i Syria.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: – Det er mye som skiller situasjonen i Syria fra den i Libya
– Vi mener det er viktig at Sikkerhetsrådet gir et entydig signal til myndighetene i Syria som et ledd i å legge et sterkt press på regimet, sier hun.
Artikkelen fortsetter under annonsenDen syriske delegasjonen forlot forsamlingen under tirsdagens møte. Landets utsending ba de andre statene om å slutte å oppildne til konflikter mellom ulike folkegrupper og forsyne opprørerne med våpen.
Tunisia
Tunisia, landet som var først ute med folkeopprøret i fjor, prøver også å bidra til en løsning på konflikten.
– Tunisia er rede til å gi asyl til Syrias president Assad og hans familie dersom man klarer å forhandle fram en fredsavtale, opplyste president Moncef Marzouki til avisa La Presse tirsdag.
Slår alarm
I resolusjonen i menneskerettsrådet advares det mot en humanitær krise i områder hvor det er mangel på mat, medisiner og drivstoff. Det anmodes om at hjelpeorganisasjoner får adgang for å levere livsnødvendigheter til sivile i de hardest rammede områdene Homs, Deraa og Zabadani.
Se også: Brite i Syria bønnfaller om hjelp
Artikkelen fortsetter under annonsenBeskytningen av Homs sentralt i Syria pågikk tirsdag for 25. dag på rad, og Assad har nå også sendt elitesoldater fra en panserdivisjon inn i byen.
Hjelpearbeidere fra Syrias Røde Halvmåne måtte tirsdag forlate Homs etter at samtaler om å evakuere vestlige journalister fra byen brøt sammen.
Smuglet ut
Den britiske fotografen Paul Conroy er i sikkerhet etter at han ble smuglet ut av Syria, opplyste familien hans tirsdag.
Noen timer senere opplyste Frankrikes president Nicolas Sarkozy at også den franske journalisten Edith Bouvier var ute av landet og i sikkerhet, men dette dementerte hennes egen arbeidsgiver, avisen Le Figaro, kort tid etter.
Les også: Assad-tilhengere tok seg inn på Syria-møte
Både Conroy og Bouvier ble såret i et angrep mot et provisorisk pressesenter i den syriske byen Homs i forrige uke.