- WikiLeaks har kartlagt svenske journalister

IKKE AKKURAT BESTEVENNER: Mandag holdt WikiLeaks-gründer Julian Assange en pressekonferanse om nye lekkasjer i London. Den svenske tabloidavisen Expressen (innfeldt) hevder at de har fått tilgang til interne WikiLeaks-dokumenter som avslører Assanges hevn mot avisen. Foto: Reuters
IKKE AKKURAT BESTEVENNER: Mandag holdt WikiLeaks-gründer Julian Assange en pressekonferanse om nye lekkasjer i London. Den svenske tabloidavisen Expressen (innfeldt) hevder at de har fått tilgang til interne WikiLeaks-dokumenter som avslører Assanges hevn mot avisen. Foto: Reuters

Ifølge Expressen har WikiLeaks overvåket svenske journalister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske tabloidavisen hevder å ha fått tilgang til et internt dokument fra WikiLeaks, der det blant annet avsløres at sjefsredaktøren i Expressen, Thomas Mattsson, og leder av Publicistklubben, Ulrika Knutson, ble overvåket.

Expressen skriver i dag at de har sett deler av materialet som kan knyttes til overvåkingen, der det blant annet opplyses om sjefsredaktørens privatøkonomi og hvor det vises bilder fra hans hjem.

Les også: WikiLeaks truer med svertekampanje mot Sverige

Vil hindre utlevering

Det er kun få dager siden samme avis avslørte at WikiLeaks planlegger en svertekampanje mot Sverige. Angivelig for å hindre at Sverige utleverer deres leder, Julian Assange, til USA

Som kjent er Wikileaks-gründeren begjært utlevert fra Storbritannia til Sverige i forbindelse med at han er mistenkt i en overgrepssak i landet.

Assange risikerer i verste fall dødsstraff for å ha lekket hemmelige dokumenter fra det amerikanske forsvaret og diplomatkorpset i USA.

Les også: WikiLeaks offentliggjør «flere millioner» hemmelige e-poster

På dette grunnlaget skal WikiLeaks ha truet med å publisere sensitive opplysninger om svenske myndigheter, samt ha planlagt aksjoner mot svenske interresser.

«Opplysningskampanje»

Opplysninger som angivelig stammer fra det interne WikiLeaks-dokumentet, avslører også at det skal ha vært planer om å opprette et forum for journalister, jurister og menneskerettighetsforkjempere for å starte en «opplysningskampanje» fordi de mener at Assange har vært utsatt for et komplott.

Expressens kilder opplyser at minst tre journalister mistenkes for å være del av komplottet, og at de har samlet inn personlig informasjon og fotografert dem i smug. WikiLeaks talsperson hevder overfor avisen at de ikke kjenner til dette.

Så sent som i går publiserte WikiLeaks 244 nye etterretningsdokumenter, etter først å ha varslet at de skulle lekke ut informasjon fra flere millioner dokumenter.

Les også: Assange kan bli utlevert

Ikke bestevenner

Expressens redaktør skriver i en leder i dagens utgave av avisen at WikiLeaks har utpekt avisen som en fiende. Dette fordi Expressen var først ute med å publisere nyheten om at Julian Assange var etterlyst i forbindelse med en voldtektssak.

«I går sto Julian Assange på en TV-sendt pressekonferanse og sa til og med at Expressen fabrikerer nyheter. Han sa også at han ikke ville svare på spørsmålene våre siden vi går hånd i hånd med Moderaterna og eies av Bonnier», skriver Mattsson i dagens leder.

Samtidig roser Matsson WikiLeaks for å ha spilt en viktig rolle blant annet med å avdekke amerikanske soldaters overgrep i land som Irak og Afghanistan.

Les også:

- WikiLeaks' eksistens er truet

Frykter sønnen skal tortureres av USA

WikiLeaks-varsler formelt tiltalt


Les flere nyheter her

Personvernpolicy