Åpen for alle - alltid

Har brent i seks uker

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den nigerianske landsbyen Koluama er innbyggerne bekymret for forurensingen fra en oljerigg utenfor kysten som har brent sammenhengende i seks uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenfor kysten av Nigeria, ved landsbyen Koluama, våknet innbyggerne av en voldsom eksplosjon natt til 15. januar i år. Det som skjedde var at det brøt ut en ekplosjonsartet brann på oljeriggen Chevron North Apoi.

Brannen var så kraftig at flammene ble slengt hundre meter opp i luften, samtidig som bygninger inne på land fikk sprekker i murkonstruksjonen. Innbyggerne i den lille landsbyen, som ikke har egen helsetjeneste, søkte dekning i omkringliggende områder.

Les også: Brannskadd cruiseskip taues i land

Frykter konsekvensene

Nå, seks uker senere brenner det fortsatt på oljeriggen, og innbyggerne begynner å bli svært utålmodige. De er redde for konsekvensene av den giftige carbongassen som har lagt seg over området. Mange har meldt om utslett og pusteproblemer etter at brannen brøt ut i midten av januar.

Oljeriggen ekploderte i flammer 15. januar i år. Foto: Alagoa Morris (O.S.P.A) Oljeriggen ekploderte i flammer 15. januar i år. Foto: Alagoa Morris (O.S.P.A)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene i landsbyen er bekymret for innbyggerne og har forsøkt å få oljeselskapet Chevron til å iverksette tiltak for å redusere de uheldige virkningene som gassen og røyken fra den brennende riggen forårsaker.

Svarte strender

Nigeria-kontoret til den miljøorganisasjonen Oil Spill Preparedness Africa (O.S.P.A.) rapporterer om at strendene langs kysten er svarte som følge av brannen på oljeriggen.

I tillegg flyter det også store mengder med død fisk langs kysten. Dette får naturligvis store konsekvenser for fiskehandlerne i landsbyen som ikke får solgt fisken sin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innbyggerne er redde for å spise den på grunn av frykt for at den kan være forgiftet. Fiske er hovedlevebrøet i det lille samfunnet.

Les også: Over 100 døde da demning brast i Nigeria

To savnet

To arbeidere på oljeriggen er savnet og det er derfor antatt at de mistet livet i eksplosjonen, som ifølge O.S.P.A. Nigeria sannsynligvis ble utløst av et stort gasstrykk, som igjen utløste brannen om bord i installasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - BP tok snarveier før ulykken


Les flere nyheter her

Flammene utenfor kysten av landsbyen Koluama brenner fortsatt, seks uker etter at brannen startet. Foto: Alagoa Morris (O.S.P.A)Flammene utenfor kysten av landsbyen Koluama brenner fortsatt, seks uker etter at brannen startet. Foto: Alagoa Morris (O.S.P.A)

Strendene langs kysten er svarte på grunn av forurensing fra brannen. Foto: Orukpe Samsom (O.S.P.A Nigeria) Strendene langs kysten er svarte på grunn av forurensing fra brannen. Foto: Orukpe Samsom (O.S.P.A Nigeria)

Store mengder død fisk flyter i sjøen, og fiskenæringen sliter fordi ingen tør kjøpe fisk lenger. Foto: Orukpe Samsom (O.S.P.A Nigeria) Store mengder død fisk flyter i sjøen, og fiskenæringen sliter fordi ingen tør kjøpe fisk lenger. Foto: Orukpe Samsom (O.S.P.A Nigeria)