Babyleaks:Nettbutikk la ut privat info om gravide

EPOST PÅ AVVEIE: Skjermdumpen viser at det ligger 6437 i databasen med epost til Babyshop. Butikken vet ikke hvor lenge de har vært søkbare på nett. Foto: Skjermdump / ABC Nyheter
EPOST PÅ AVVEIE: Skjermdumpen viser at det ligger 6437 i databasen med epost til Babyshop. Butikken vet ikke hvor lenge de har vært søkbare på nett. Foto: Skjermdump / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svært sensitive og private opplysninger lå åpent tilgjenglig for alle på nettsidene til Babyshop.no.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle epostene som kunder, presse og alle andre har sendt til flere av Babyshops filialer og til nettbutikken fra kjedens nettside, lå helt åpent på nettet. Epostene var også søkbare hos Google.

Det er første gang jeg ser så mange eposter på avveie

Det meste er normale kundehenvendelser med spørsmål om priser og levering, men flere kunder er også svært private i sine henvendelser.

Delte svært privat informasjon

En ung kvinne skriver at hun kommer fra en famile med vold og rus i hjemmet og ber om hjelp til å skaffe en barnevog til sitt barn.

Det var på denne nettsiden at epostene var tilgjengelig.Det var på denne nettsiden at epostene var tilgjengelig.

«Barndommen min var vanskelig. Min far var voldelig og min mor hadde problemer med rus. Jeg har imidlertid lært å be om hjelp fordi jeg vil være den beste moren jeg kan for Mari. Jeg vil skape et trygt hjem og trenger en trygg barnevogn. Kan dere hjelpe meg?».

ABC Nyheter har vært i kontakt med kvinnen, som kan bekrefte at det er hennes epost vi ser på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå ble jeg helt satt ut. Det var en privat epost som aldri skulle ha sett dagens lys.

Kvinnens livssituasjon har endret seg siden eposten ble sendt til Babyshop for mer enn tre år siden.

– Ting går mye bedre nå, og det som står i eposten er lite relevant for dagens situasjon, men den skulle aldri ha vært ute.

Over 6000 eposter ute

Såvidt ABC Nyheter kan se lå det 6437 eposter ute på nettet. Den første stammer fra høsten 2008 og den siste fra desember 2011.

Både eposter fra ansatte på Stortinget, i departementene, i Forsvaret og i flere store mediebedrifter lå tilgjengelig på nettsiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når ABC Nyheter tar kontakt og gjør Babyshop oppmerksomme på tabben, kan de ikke svare på hvor lenge epostene har ligget ute i offentligheten.

– Jeg vet ikke hvor lenge dataene kan ha ligget ute. Vi hadde folk inne og jobbet med nettstedet i høst og det kan ha skjedd i forbindelse med det, sier daglig leder hos Babyshop.no, Andreas Tønnesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg vet ikke hvor lenge dataene kan ha ligget ute.

Datatilsynet reagerer

Vi ser innimellom at ting går galt på nett, men det er første gang jeg ser så mange eposter på avveie, sier overingeniør Stein Vetland i Datatilsynet til ABC Nyheter.

Hva kommer Datatilsynet til å foreta seg i denne saken?

– I samme øyeblikk som vi avslutter denne samtalen, så vil jeg forsøke å få kontakt med ansvarlig person i butikken det gjelder, sier Vetland.

Datatilsynet utelukker ikke reaksjoner overfor Babyshop.no.

Vi ser på muligheten for å ilegge et overtredelesesgebyr

– Vi kan ilegge virksomheter overtredelsesgebyr og tvangsmulkt. I dette tilfellet vil det nok være mest sannsynlig at vi ser på muligheten for å ilegge et overtredelesesgebyr, sier Vetland.

Babyshop.no skylder på leverandør

Daglig leder hos Babyshop.no sier at det er en beklagelig situasjon butikken og kundene nå har havnet i, men legger skylden på leverandøren av nettbutikksystemet.

Leverandøren av nettbutikken sier til ABC Nyheter at epostlekkasjen ikke har noe med deres system å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange av epostene stammer tilbake fra før vi begynte å jobbe med Babyshop. Dette er ikke vårt ansvar, sier daglig leder hos leverandøren.

Men Babyshop.no ønsker å rydde opp i situasjonen.

– Vi synes situasjonen er beklagelig og trist og vi legger oss helt flate. Nå har vi IT-folk på saken og vi rydder opp så raskt som mulig.

Babyshop har fått beskjed av Datatilsynet om å gå gjennom informasjonen som har ligget offentlig ute og rapportere om dette.

Siden med epostene er nå passordbeskyttet.

Les flere nyheter