- Én rekecocktail gir like mye CO2-utslipp som 90 liter bensin

MILJØ-FY-FY: Reker fra oppdrett ødelegger verdens mangroveskoger. Det slipper løs enorme mengder karbon. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
MILJØ-FY-FY: Reker fra oppdrett ødelegger verdens mangroveskoger. Det slipper løs enorme mengder karbon. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utrolig, men sant, ifølge ny forskning: Importerte kongereker kan stå bak enorme mengder karbonutslipp. Å spise 100 gram av disse rekene gir 198 kilo CO2-utslipp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Importerte reker fra Sørøst-Asia, Latin-Amerika og andre områder kan være billige og fristende. På restaurant og i frysedisker kaller vi dem gjerne kongreker eller scampi.

Men de har en fryktelig, skjult miljøkostnad, ifølge beregninger forskeren Boone Kauffman ved Oregon State-universitetet i USA la fram på årsmøtet til American Association for the Advancement of Science denne måneden.

Han har beregnet hvor mye mangroveskog som ødelegges for å produsere rekene i oppdrettsanlegg som graves opp i overgangen mellom sjø og skog.

Når denne skogen i sjøkanten blir ødelagt, frigjøres masse karbon fra grunnen, samtidig som leveområdene for mange arter fugl og fisk forsvinner.

Stygg fasit

Her er de oppsiktsvekkende tallene Kauffman la fram på forskermøtet 17. februar:

I gjennomsnitt frigis 401 tonn karbon til atmosfæren for hvert hektar mangroveskog som blir ødelagt. Det tilsvarer 1472 tonn karbondioksid, CO2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mangrover er tropiske trær som vokser med røttene i saltvann.

Oppdrettsnæringa graver svære groper som fylles med vann, sprøytes med kjemikalier og blir oppdrettsanlegg for rekene. Etter fem år er gropene gjengrodd med skitt og gift, og må fraflyttes.

I mellomtida produseres mellom 50-500 kilo reker per hektar.

I løpet av fem år regner Kauffman med en innhøsting på 1659 kilo reker. Av hele reka spiser vi under halvparten, om lag 45 prosent.

Dermed ender Kauffman opp med 198 kilo i CO2-utslipp for en rekecocktail med 100 gram reker i.

– En av de største truslene

Den raskt voksende rekeoppdrettsnæringen utgjør en av de største truslene for verdens mangroveskoger, og har hittil ødelagt 1 million hektar våtmarksområder, inkludert mangrover, skriver Mangrove Action Project.

Se Regnskogsfondets video om mangroveskogen: Trær som kaster spyd.

Les alt om klima-striden i ABC Nyheter

Artikkelen er oppdatert med at det ikke dreier seg om vanlige reker fra våre farvann, men det vi kaller kongereker eller scampi.

Les andre nyheter her