
Forbundsdagen godtar redningspakke for Hellas

Den tyske Forbundsdagen godkjente mandag med overveldende flertall den nyeste redningspakken for Hellas, trass i voksende skepsis blant tyske velgere og politikere.
Parlamentarikerne stemte for pakken etter at statsminister Angela Merkel hadde advart mot uoversiktlige risikoer om pakken ikke ble vedtatt.
– Risikoen om vi snur ryggen til Hellas er umulige å beregne. Ingen vet hva konsekvensene ville være for den tyske økonomien, for Italia, Spania, hele eurosonen og endelig hele verden, sa Merkel til de 591 medlemmene av Forbundsdagen som var samlet til spesialsesjon for å behandle redningspakken.
Les også: – Vi nærmer oss en konkurs for Hellas
Pakken på 130 milliarder euro fra EU og IMF ble godkjent til tross for voksende skepsis til om Hellas greier å gjennomføre smertefulle innstramminger og forblir i eurosonen.
De to største opposisjonspartiene, sosialdemokratene og De grønne, sluttet seg til de fleste parlamentarikerne i Merkels konservative regjeringskoalisjon og stemte for pakken.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenTil sammen 496 av de 591 medlemmene av Forbundsdagen stemte for, mens medlemmene av Venstrepartiet Die Linke og til sammen 17 avhoppere fra de to regjeringspartiene CDU og FDP stemte imot. Fem parlamentarikere stemte blankt.
Ryggdekning så vidt
For Merkel var det svært viktig å få nok ryggdekning i sitt eget parti og ikke bli avhengig av opposisjonen for å få pakken igjennom, og hun har måttet hanskes med et voksende opprør blant sine egne.
Men hun klarte det så vidt, siden 304 representanter av de 330 fra de tre partiene i koalisjonen, CDU, CSU og FDP, stemte for pakken.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Her får demonstranten røff behandling
Sosialdemokratene stemte ja selv om de mener den bare kjøper tid og at situasjonen er blitt verre og verre.
– Nesten to år etter den første redningspakken for Hellas er vi tilbake til start når det gjelder Hellas, når det gjelder risiko for smitte til eurosonen og når det gjelder Tyskland, sa tidligere finansminister Peer Steinbrück fra SPD.
Artikkelen fortsetter under annonsenSom følge av avstemningen har Merkel grønt lys for å ratifisere redningspakken på et toppmøte i EU i Brussel 1. og 2. mars.
Tyskerne imot
Pakken ble vedtatt av de skeptiske parlamentarikerne til tross for at et klart flertall av tyskerne er imot mer hjelp til Hellas.
Ifølge en meningsmåling gjort av avisa Bild mener 62 prosent av de spurte at Forbundsdagen burde stemme nei, mens bare 33 prosent var for å godkjenne redningspakken.
Les også: Mener Merkel bør bruke lederevnene på annet vis
«Milliarder til grekerne: STOPP» var forsideoverskriften til Bild på mandag.
Tyskland kom i helgen under intenst internasjonalt press for å godkjenne pakken for Hellas og bidra med mer penger til eurosonens krisefond EDSF på 500 milliarder euro.
Les også: Stanser krisehjelpen til Hellas
Verdens ledende økonomier i G20 gjorde det klart at Europa selv måtte stille penger til rådighet om resten av verden skal bidra, og presidenten i Europakommisjonen, Jose Manuel Barroso, sluttet seg til presset.
Merkel lovte å sette opp farten på innbetalinger slik at fondet kan være fullt innen to år i stedet for tre. G20 mener imidlertid at fondet må økes til 750 milliarder euro.