– To pågrepet for attentatplaner mot Putin

Russisk etterretning skal ha avverget attentatplaner mot statsminister Vladimir Putin, som etter all sannsynlighet kommer til å vinne presidentvalget førstkommende søndag. Foto: REUTERS / Misha Japaridze / SCANPIX
Russisk etterretning skal ha avverget attentatplaner mot statsminister Vladimir Putin, som etter all sannsynlighet kommer til å vinne presidentvalget førstkommende søndag. Foto: REUTERS / Misha Japaridze / SCANPIX

Den russiske etterretningstjenesten har pågrepet to menn som mistenkes for å ha planlagt å drepe statsminister Vladimir Putin, opplyser russisk TV.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under en uke før presidentvalget i Russland meldte den statskontrollerte TV-stasjonen Kanal 1 om attentatplanene. De pågrepne jobbet ifølge kanalen på oppdrag fra den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov.

De to skal ha forklart at de planla attentatet i den ukrainske havnebyen Odessa, men at det skulle utføres i Moskva rett etter valget 4. mars, som Putin med stor sannsynlighet kommer til å vinne.

Ifølge Kanal 1 kom i alt tre personer til Ukraina fra De forente arabiske emirater via Tyrkia. De skal ha fått klare instrukser fra Doku Umarovs nære krets om å drepe Putin.

Les også: Menneskelenke av demonstranter rundt Moskva

Den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov 3. februar. Foto: skjermdump fra kavkazcenter.com via AFP.Den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov 3. februar. Foto: skjermdump fra kavkazcenter.com via AFP.

Eksplosjon

Den ene av de tre ble drept i en eksplosjon i januar i år. Etterforskningen av denne hendelsen satte sikkerhetstjenesten på sporet av drapsplanene mot Putin.

Den ene av de to pågrepne forteller ifølge TV-stasjonen at de først fikk ordre om å reise til Odessa, der de skulle lære å lage bomber.

– Deretter skulle vi utføre angrep mot flere mål i Moskva, blant annet for å drepe Putin, har mannen forklart ifølge Kanal 1.

Putins talsmann, den ukrainske etterretningen SBU og russiske FSB har bekreftet pågripelsene og mistanken om attentatplaner mot Putin.

– Jeg bekrefter informasjonen, men jeg kan ikke kommentere det nå, sier talsmann Dmitrij Peskov til nyhetsbyrået ITAR-TASS.

Les også: Russiske nasjonalister i marsj mot Putin

– Utrolig tilfeldighet

Enkelte analytikere stiller imidlertid spørsmål ved tidspunktet for offentliggjøringen av drapsplanene. Noen mener det virker som et forsøk på å ta oppmerksomheten vekk fra gatedemonstrasjonene mot Putin, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Det virker bare som en utrolig tilfeldighet at disse monstrene ble oppdaget i dag, sier den uavhengige militæranalytikeren Aleksandr Golts.

– Fra nå av kommer enhver som er imot Putins mulighet til å bli valgt til president, til å bli satt i samme bås som terroristene, fortsetter han. Russiske medier har tidligere meldt om minst fem andre attentatplaner mot Putin siden han ble president første gang for tolv år siden.

Les flere nyheter

Personvernpolicy