Ny bombe fra WikiLeaks

Artikkelen fortsetter under annonsen

Varslernettstedet slapp natt til mandag «flere millioner» hemmelige e-poster.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Varslernettstedet WikiLeaks begynte mandag offentliggjøringen av mer enn fem millioner konfidensielle eposter fra det private amerikanske etterretningsselskapet Stratfor, sier anti-hemmeligholdsgruppen ifølge AFP.

Meldingene er datert i perioden juli 2004 til desember 2011, og «vil avsløre Stratfors nettverk av informanter, betalingsstruktur, hvitvaskingsteknikker og psykologiske metoder», hevdes det i en pressemelding fra WikiLeaks.

- Materialet viser hvordan et privat etterretningsbyrå arbeider, og hvordan de sikter seg inn på enkeltindivider for sine offentlige og private oppdragsgivere, heter det videre.

Hemmelige bånd

Nettstedet hevder å ha bevis for selskapets konfidensielle bånd til store selskap som Bhopals Dow Chemical Co., Lockheed Martin og offentlige institusjoner, blant disse det amerikanske departementet for innenriks sikkerhet, den amerikanske marinen og det amerikanske Defense Intelligence Agency.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

WikiLeaks grunnlegger, Julian Assange, befinner seg for øyeblikket i Storbritannia der han kjemper mot en svensk utleveringsbegjæring. Svensk politi ønsker å avhøre ham om påstander om voldtekt og seksuelle overgrep, og WikiLeaks har lenge uttrykt bekymring for at en utlevering til Sverige vil medføre en videresending til USA.

Amerikanske myndigheter er ivrige etter å få tak i grunnleggeren av nettstedet etter at organisasjonen offentliggjorde flere hundre tusen hemmeligstemplede amerikanske diplomatbrev.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Privat etterretning

WikiLeaks lover at den seneste lekkasjen vil sette søkelys på Stratfors forsøk på å «undergrave» nettstedet og avsløre amerikanske forsøk på å «angripe» Assange. Stratfor ble grunnlagt av George Friedman i 1996, og beskriver seg som «en abonnentsbasert formidler av geopolitiske analyser».

- I motsetning til tradisjonelle medier bruker Stratfor en unik, etterretningsbasert tilnærming til informasjonsinnhenting via grundig overvåking av åpne kilder og et globalt nettverk av menneskelige ressurser, heter det på organisasjonens hjemmesider.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet lover at abonnentene vil få en «grundig forståelse av internasjonale spørsmål, inkludert hva som skjer, hvorfor det skjer og hva som siden vil skje».

Mediepartnere

WikiLeaks spår at betydningen av epostene først vil bli klar over de nærmeste ukene, «etterhvert som nettstedets 25 mediapartnere og offentligheten går gjennom meldingene».

Blant mediepartnerne finner man magasinet Rolling Stone, avisen The Hindu og italienske La Repubblica. G

ruppen hevder å ha funnet bevis for at Stratfor ga et gratis medlemsskap til den pakistanske generalen Hamid Gul, tidligere leder for den pakistanske etterretningstjenesten ISI, som ifølge amerikanske diplomatbrev planla et veibombeangrep mot internasjonale styrker i Afghanistan i 2006.

Bhopal-katastrofen

Gruppen hevder også å ha bevis for at Stratfor overvåket og analyserte nettaktiviteten til aktivister som har forsøkt å få erstatning for gasskatastrofen ved Dow Chemical/Union Carbida i Bhopal i India i 1984.

Bradley Manning, mannen som er mistenkt for å ha overlatt en omfattende mengde hemmelige amerikanske diplomatbrev til nettstedet, nektet torsdag å inngå forlik i retten.

Den 24 år gamle amerikanske soldaten er tiltalt på 22 punkter i tilknytning til et av de største bruddene med etterretningssikkerhet i amerikansk historie. WikiLeaks skal holde en pressekonferanse ved Frontline Club i London senere mandag.

Les flere nyheter her