- Dette er statlig kidnapping

PROTEST: Besteforeldrene holder frem bilder av sine to barnebarn under mandagens demonstrasjon utenfor den norske ambassaden i New Delhi. Foto: EPA/STR
PROTEST: Besteforeldrene holder frem bilder av sine to barnebarn under mandagens demonstrasjon utenfor den norske ambassaden i New Delhi. Foto: EPA/STR
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den betente barnevernssaken i Stavanger, der et indisk foreldrepar er fratatt omsorgen for sine barn, når nye høyder. Besteforeldrene raser mot håndteringen av «marerittet i Norge».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var 11. mai i fjor at barnevernet i Stavanger hentet de to indiske barna, ei jente som da var fem måneder gammel og hennes tre år gamle bror. Barna er fortsatt plassert i fosterhjem i Stavanger.

Barnas indiske besteforeldre har nå startet en fire dager lang protest utenfor den norske ambassaden i New Dehli. Saken har fått voldsom medieoppmerksomhet i India, og har av landets medier blitt døpt «marerittet i Norge».

Besteforeldrene forteller til India Today at de har forsøkt å overtale norske myndigheter i nesten 10 måneder uten hell. Nå gir de seg ikke før datteren og hennes mann får sine barn tilbake.

– Bedre i India enn i et norsk fosterhjem

Barnas foreldre bor fortsatt i Stavanger, der faren har arbeidstillatelse fram til 8. mars. Parets advokat, Svein Kjetil Lode Svendsen, opplyser til ABC Nyheter at foreldrene nå har søkt om å forlenge sitt opphold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi forhandler fortsatt med barnevernet om et forlik i saken. Det er foreldrene selv som har lansert onkelen som et alternativ, sier Lode Svendsen, som legger til at foreldrene ikke ønsker et forlenget opphold for sine barn.

– Så lenge de blir nektet omsorgen selv, mener de at en akseptabel løsning er at onkelen tar over. De mener det er bedre at barna vokser opp hos familie i India enn i et norsk fosterhjem, sier Lode Svendsen til ABC Nyheter.

Hvis ikke det oppnås en løsning foreldrene kan akseptere vil saken bli tatt videre i rettssystemet, opplyser Lode Svendsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Støre og India samarbeider i barnevernssaken

– Statlig kidnapping

Besteforeldrenes krav er at de to barna sendes tilbake til India når visumene deres utløper 8.mars.

– Vi har prøvd alle mulige midler, men ingenting har virket. Noe av det mest sjokkerende med hele saken er at barna ikke blir frigitt selv etter personlige utsagn fra personer høyt oppe den norske regjeringen som støtter en frigivelse, sier bestefar Monotosh Chakrabati til India Today, og beskriver behandlingen fra det norske barnevernet som statlig kidnapping.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De indiske besteforeldrene reagerer også kraftig på at barnevernet i Stavanger har søkt om å forlenge oppholdet til barna i Norge.

– En slik visumforlengelse bryter alle menneskerettskonvensjoner, sier besteforeldrene til India Today.

Les også: Barnevernet i Stavanger kan ha betalt bestikkelser

– En misforståelse

Til ABC Nyheter forklarer kommunikasjonsrådgiver Vigdis By i Stavanger kommunes oppvekst- og levekårsavdeling at besteforeldrene har misfortått.

– Det stemmer at barnevernet har søkt om utvidet opphold for barna utover 8.mars, men dette er kun fordi de må avvente tingrettens endelige avgjørelse om hvem som skal få omsorgen for barna. Og den kommer først i slutten av mars, sier hun.

Onkelen som er foreslått å få omsorgen befinner seg nå i Norge hvor han er sammen med barna inntil de får lov til å reise tilbake til hjemlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det skjer er det foreløpig ingen som kan gi noe klart svar på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sluttfører samtaler med onkelen denne uka

Til ABC Nyheter opplyser Vigdis By i Stavanger kommune at barnvernet i løpet av denne uka vil sluttføre samtalene med onkelen.

– Hvis barnevernet konkluderer med at onkelen kan overta omsorgen, vil det bli utarbeidet et opplegg for å sikre at barnas behov blir ivaretatt når de reiser tilbake til India, sier hun.

Men det er tingretten som har siste ord i saken. Domstolen må oppheve vedtaket om offentlig omsorg før en eventuell ny omsorgsperson kan overta omsorgen for barna.

Les også: Når barnevernet handler ulovlig

UD: – Vi formidler informasjon

ABC Nyheter har spurt UD hvordan de forholder seg til de pågående protestene i New Delhi.

I en e-post svarer kommunikasjonsrådgiver Svein A.Michelsen at UDs rolle har vært å formidle informasjon mellom de relevante myndighetene i Norge og India.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utenriksminister Støre har hatt en telefonsamtale med sin indiske kollega etter ønske fra sistnevnte der han redegjorde for hvordan norske barnevernsmyndigheter håndterer saken, skriver Michelsen, som legger til at UD fremover ikke vil ha noen rolle utover dette.

Les også: Må vente i tre år før de reddes av barnevernet

Les flere nyheter